Вільна торгівля з Канадою
Дата: 02.11.2017

Канада входить у топ-20 ринків у фокусі для України в Експортній стратегії України. За оцінкою експертів Міжнародного торговельного центру (International Trade Centre), потенціал збільшення нашого експорту становить понад $45 млн.

Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою вже працює з 1 серпня 2017 р. Скасовано ввізні мита на імпорт 98-ми відсотків українських товарів. Наприклад, до моменту набуття чинності Угоди діяли такі ставки ввізного мита: готовий одяг - 17,2%, взуття - 9,7%, продукцію транспортного машинобудування - 5,6%, овочі та фрукти – 3,8%, продукцію хімічної промисловості – 4,5%. І вже з моменту набуття чинності Угоди ці та інші групи товарів стали вільними від мита.

Канадський ринок орієнтований на імпорт. Канада – одна з десяти країн світу з найкращими показниками торгівлі. Зокрема, імпорт Канади у 2016 році склав $403 млрд. Канада є одним з провідних світових імпортерів. Обсяг імпорту Канади втричі перевищує обсяг імпорту США на душу населення. Це великий ринок з високим рівнем доходу, а також диверсифікацією споживчих смаків та уподобань.

Канадці знають Україну та мають схожі споживчі вподобання. 1,3 мільйони українців мешкають в Канаді, формуючи одну з найбільших діаспор у світі.

Український експорт до Канади зростає. За вісім місяців цього року експорт товарів до Канади зріс на 70,9 % і склав $31,2 млн. Зростає експорт товарів з доданою вартістю: продуктів переробки овочів (консерви та соки),  комп‘ютерного обладнання, переробного обладнання, олії, керамічної плитки, спортивного спорядження, скляної і пластикової тари.

ukraine_canada_ukr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Українські товари впевнено виходять на ринок Канади. У 2017 році маємо нові 154 товарні позиції, а це додаткові $10,2 млн експорту товарів. Найбільші за обсягами поставки нових продуктів: автомобілі легкові спеціального призначення ($3 млн), прутки, бруски та профілі мідні ($2,9 млн) та двигуни турбореактивні ($1 млн). Навіть у серпні 2017 року у порівняні з липнем 2017 року з’явились 57 нові товарні підпозиції, принісши таким чином додаткові $1,1 млн. Серед них – двигуни турбореактивні, макуха, колготки.

Український бізнес тепер може брати участь в закупівлях на рівні федерального уряду Канади на однакових умовах з місцевими компаніями. Їхній обсяг складає приблизно 15 млрд канадських доларів і передбачає від 350 до 400 тисяч угод щороку.

Експорт до Канади послуг в сфері інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) має значні перспективи. Хоча Угода не регулює питання торгівлі послугами, ми очікуємо збільшення експорту українських послуг до Канади. Зокрема, ринок ІКТ Канади демонструє стрімке зростання – 9,6%. Понад 70% основних 250-ти гравців ринку показали ріст доходів в минулому році.

Уподобання канадських споживачів відкривають нові можливості для українського бізнесу. У 2015 році канадці в середньому витрачали 60,5 тис. канадських доларів на товари та послуги. За результатами дослідження Банку Канади з розвитку бізнесу (англ. – Business Development Bank of Canada) поведінка канадських споживачів змінилась, і зараз вони надають перевагу здоровому способу життя, гарній якості за малу ціну, можливості пошуку в мережі інтернет до придбання товару та індивідуальному підходу. До прикладу, канадці шукають продукцію, яка сприяє зміцненню здоров’я родини, а також товари для занять спортом та активного відпочинку. Збільшується попит на здорові продукти харчування, товари для спорту, органіку, харчові добавки, а також свіжі фрукти та овочі.

В допомогу українському бізнесу при виході на канадський ринок буде практичний посібник  "I CAN EXPORT до Канади!". Він містить корисні поради та розкриває “секрети” досягнення успіху на цьому ринку. Окрему увагу приділено базам даних канадських імпортерів. Одну з них веде Міністерство інновацій, науки та економічного розвитку Канади (англ. – Federal Department of Innovation, Science and Economic Development). Вона містить перелік компаній, які імпортують товари в Канаду, з розбивкою за продукцією, містами, країною походження; ознайомитися з цією інформацією можна  на офіційному веб-сайті. Слід звернути увагу на те, що не завжди можна знайти повний перелік імпортерів певного товару, оскільки обсяг даних залежить від конкретного товару та зумовлений необхідністю забезпечення конфіденційності.

Офіс з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі та спеціально започаткований угодою  Канадсько-український проект підтримки торгівлі та інвестицій (Canada-Ukraine Trade and Investment Support Project – CUTIS Project) працюють з українськими бізнесом, щоб допомогти скористатись усіма можливостями на ринку Канади, які створює Угода про вільну торгівлю.

Джерело