Про торгівлю з Ізраїлем
Дата: 29.08.2017

img_2015-07-23747319452Угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Ізраїлем може містити ряд винятків по деяких групах сільгосппродукції, повідомила торговий представник України - заступник міністра економічного розвитку Наталія Микольська.

"Ізраїльська сторона не пропонувала виключати аграрну продукцію з угоди про зону вільної торгівлі. Для України, в експорті якої аграрна продукція становить 40%, будь-які угоди повинні і будуть враховувати інтереси виробників і експортерів такого важливого сектора економіки нашої країни. Йдеться про те, що в нашій угоді в частині сільгосптоварів будуть певні винятки з обох сторін ", - сказала вона.

За словами Микольської, в процесі переговорів також обговорюються варіанти введення тарифних квот на певні групи сільгосппродукції, як це передбачено угодами про ЗВТ з Канадою та ЄС, а також можливість встановлення перехідних періодів з можливістю поступового зниження мит на такі групи товарів.

"В рамках всіх переговорних процесів українська делегація приділяє особливу увагу доступу вітчизняної аграрної продукції та продукції з високою доданою вартістю на ринки інших країн", - сказала вона.

Як повідомлялося, раніше міністр з питань охорони навколишнього середовища, міністр у справах Єрусалима і спадщини Ізраїлю Зєев Елькін заявив про готовність Ізраїлю погодитися на невключення сільськогосподарської продукції в ЗВТ з Україною.

Він зазначив, що питання поставок сільськогосподарської продукції можна врегулювати договорами між міністерствами економіки обох країн і компаніями-постачальниками.

За словами Елькіна, текст угоди про ЗВТ між Україною та Ізраїлем буде готовий до кінця 2017 року.

Як раніше відзначали представники українського уряду, угода про ЗВТ з Ізраїлем має стати наступним після угоди ЗВТ з Канадою, підписаного в липні 2016 року і набрав чинності з 1 серпня 2017 року.

Джерело