ЗВТ з Ізраїлем
Дата: 16.08.2017

israelРоботу над текстом угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Ізраїлем буде завершено найближчим часом, прогнозує міністр з питань охорони навколишнього середовища Ізраїлю, міністр у справах Єрусалима та спадщини Зеев Елькін, який очолює від ізраїльської сторони міжурядову комісію розвитку двосторонніх міжнародних зв'язків.

   "Думаю, що до кінця року текст договору буде завершений і підготовлений нашими країнами вже до офіційного підписання, якщо не наприкінці цього, то на початку наступного року", - сказав З.Елькін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

   Він наголосив, що підписання цього документа дасть "дуже сильний поштовх розвитку економічних відносин" двох країн, тому що "зона вільної торгівлі дуже сильно полегшує всі податкові питання і робить набагато вигіднішою співпрацю з фінансової точки зору".

   За словами З.Елькіна, під час шостого раунду переговорів щодо угоди про ЗВТ не вдалося, як планувалося, вийти на її парафування, оскільки сторони не досягли згоди з низки питань, зокрема щодо списку товарів, на який поширюється дія угоди, а також щодо умов постачання пшениці з України до Ізраїлю.

   "Україна на сьогодні - один із головних постачальників пшениці до Ізраїлю, і вона просила гарантувати досить великі пільги у рамках зони вільної торгівлі щодо постачання пшениці. В принципі Ізраїль був готовий піти назустріч, але просив гарантій продуктової безпеки, тобто гарантій постачань, незалежно від того, що відбувається в Україні. Це нетривіально, тому що є правило, згідно з яким у неврожайні роки насамперед продукт йде на внутрішній ринок і є право порушення міжнародних зобов'язань на постачання. Ми шукаємо формул, які дадуть змогу Ізраїлю бути впевненим, що він може розраховувати в довгостроковій перспективі на українське постачання зерна, а Україні - отримати ті пільги під час постачання пшениці, які вона просила у рамках цього договору", - розповів З.Елькін.

   Водночас він зазначив, що у сторін переговорів уже є розуміння, "якою має бути модель у загальних рисах, але про її деталі поки що домовленості немає".

   З.Елькін повідомив, що ізраїльська сторона погодилася з пропозицією українських партнерів щодо включення до договору послуг.

   "Ми, врешті-решт, пішли на пропозицію української сторони і погодилися, щоб прискорити підписання, вивести поки що послуги за рамки першого варіанта договору, а потім його розширити. Тобто до угоди увійде пункт про те, що за деякий час після її підписання розпочнуться переговори про її розширення на сферу послуг. Необхідно розуміти, що до послуг входять і IT-технології, тому це досить серйозне питання співпраці між нашими країнами", - сказав З.Елькін.

Джерело