Про вільну торгівлю з Канадою
Дата: 22.05.2017

Безмитний доступ до ринку Канади

Варто відзначити, що зобов’язання України та Канади щодо доступу до ринків є асиметричними – українська сторона отримала більш вигідні позиції та ширші часові рамки щодо скасування ввізних мит.

1. На яких умовах український бізнес зможе експортувати до Канади?

Угода відразу відкриє для українських експортерів безмитний доступ до 98% канадського ринку. Це стосується як сфери сільськогосподарських, так і промислових товарів. Однак є виключення:

 Для аграрної продукції. Угода передбачає нульові ставки мит для всіх сільськогосподарських продуктів, окрім 108 тарифних ліній які можна буде експортувати без мит в межах глобальних квот Канади. Це, зокрема, птиця (в т.ч морожена, пташиний жир), молочні продукти (молоко, вершки, йогурт, вершкове масло), яйця і яєчні продукти, сири та цукор.

Для промислової продукції. Єдиним винятком є легкові автомобілі – на них встановлений перехідний період в 7 років, за який мита поступово знизяться до 0%.

2. На яких умовах канадський бізнес зможе імпортувати до України?

Аналіз CUFTA вказує, що найбільші переваги від скасування мит отримають українські виробники одягу (буде скасоване мито в розмірі 17,2%) та взуття (9,7%), представники машинобудівної ( 5,6%) та хімічної галузей (4,5%), а також аграрії (4,5% для овочів та фруктів).

У випадку Канади ситуація більш складна. Відразу після вступу угоди в силу будуть скасовані мита лише для 72% канадських товарів. Мита на решту 27% будуть скасовуватись поступово з перехідним періодом у 3, 5 та 7 років. Окрім того, угода передбачає часткову лібералізацію щодо важливих для України сільськогосподарських товарів, а також тарифні квоти та певні товари. Детальніше – на інфографіці нижче.

Технічні  бар’єри

Угода також регулює питання нетарифних бар’єрів торгівлі, оскільки різниця між канадськими та українськими вимогами у сферах якості та безпеки продукції, маркування, сертифікації, тощо, можуть стати джерелом невиправданих обмежень для вільної торгівлі.

В межах CUFTA Україна та Канада підтвердили свої зобов’язання відповідно до положень Угоди про технічні бар’єри у торгівлі СОТ. Також передбачений прозорий механізм розробки та застосування технічних регламентів, а також процедур оцінки відповідності.

Угода також передбачає інформаційний обмін між двома країнами, який допоможе сторонам краще розуміти законодавчі вимоги та потенційні проблеми для експортерів та імпортерів.

Правила походження товарів

Скасування мит розповсюджуються виключно на товари походженням з України або Канади. Угода містить прозорі правила визначення країни походження – товари повинні бути повністю вироблені на території однієї із країн, або бути достатньо переробленими відповідно до детально прописаних правил походження.

 

Процедури сприяння торгівлі

Угода передбачає взаємний доступ сторін до всіх необхідних регуляторних актів у сфері торгівлі. CUFTA заохочує автоматизацію митних процедур та використання IT-технологій, а також створення системи подачі скарг щодо митних служб. Уcі ці заходи спрямовані на полегшення доступу бізнесу до ринків обох країн.

 

Надзвичайні захисні заходи

У випадку значного зростання імпорту з Канади після скасування ввізних мит Україна матиме право застосовувати надзвичайні захисні заходи для стабілізації ситуації. Зокрема, протягом перехідного періоду можливе тимчасове підвищення мит з метою запобігання значної шкоди українському національному виробникові.

 

Санітарні та фітосанітарні заходи

CUFTA підтверджує зобов’язання України та Канади в межах Угоди про застосування санітарних та фітосанітарних норм СОТ. Остання передбачає право країн-членів СОТ, вживати заходів з метою захисту здоров’я громадян за умов їх наукового обґрунтування та відсутності штучних торгових бар’єрів.

 

Чесна конкуренція

Зона вільної торгівлі передбачає створення передбачуваного та справедливого торговельного середовища, яке сприятиме захисту інтересів споживачів. Саме тому угода містить розділ, спрямований на запобігання антиконкурентної поведінки в межах вільної торгівлі між Україною та Канадою. Зокрема, природні монополісти та держпідприємства України та Канади мусять дотримуватися правил чесної конкуренції під час здійснення делегованих державою повноважень, а також запобігати дискримінації під час експорту товарів, які є об’єктами монополії.

 

Державні закупівлі

Угода надає підприємствам обох країн можливість брати участь в процедурах державних закупівель. Бізнес отримає право на справедливий та недискримінаційний доступ до державних закупівель, які проводитимуть уряди обох країн, включаючи закупівлі держпідприємств (аеропортів, залізниць, поштових мереж, громадського транспорту).

 

Інтелектуальна власність

CUFTA передбачає співпрацю України та Канади в сфері захисту прав інтелектуальної власності. Угода особливо підкреслює важливість охорони інтелектуальних прав для зростання конкуренції, розвитку інновацій та залучення інвестицій.

 

Електронна торгівля

На сьогодні електронна торгівля міцно увійшла в наші життя. Відображена важливість e-commerce й в угоді про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Обидві країни зобов’язуються не застосовувати митні чи будь-які інші збори до продукції, яка поставляється в електронній формі. Це полегшить комерційні процеси для бізнесу, залученого до торгівлі в інтернеті.

 

Співпраця з торговельних питань

Угода закріплює намір України та Канади співпрацювати з метою розвитку торгівлі між країнами. Зокрема, передбачене надання технічної допомоги для розвитку аграрного виробництва та виходу малого та середнього бізнесу на ринки Канади. Планується співпраця в сфері інформування бізнес-спільнот обох країн щодо переваг вільної торгівлі.

З повним текстом CUFTA можна ознайомитися за посиланням.

Джерело