Угода про Асоціацію з ЄС: нові можливості для малого та середнього бізнесу
Дата: 12.04.2017

11 квітня віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цицнадзе та заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова взяли участь у форумі «Угода про Асоціацію з ЄС: нові можливості для малого та середнього бізнесу», що проходив у м.Чернігів.

Основною темою форуму став розвиток малого і середнього бізнесу в умовах дії Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також ЗВТ. Посадавці розповіли підприємцям Чернігівщини про інформаційну та освітню підтримку, а також певну фінансову допомогу.

Зокрема, Україна приєдналася до програми ЄС з конкурентоспроможності малого та середнього бізнесу, що надає доступ до європейської мережі, в якій два з половиною мільйони компаній з 65 країн. Тож можна знайти партнерів та представити свої пропозиції співпраці. Є можливість представникам малого бізнесу скористатися численними освітніми програмами ЄС.

Зважаючи на те, що Чернігівщина – аграрний регіон, особливу увагу в розмові приділили можливостям сільськогосподарських підприємств конкурувати на європейському ринку.

Зі свого боку голова ОДА Валерій Куліч зупинився на окремих проблемах бізнесу на Чернігівщині, пов’язаних з просуванням власної продукції підприємств на європейський ринок. Вони, в першу чергу, пов’язані з географічним розташуванням області (зокрема, логістикою, прив’язаною до Києва), неузгодженою зміною маршрутів поставок товарів Укрзалізницею, що збільшує вартість продукції чернігівських підприємств, неврегульованістю земельних питань тощо. Озвучив Валерій Куліч і пропозицію чернігівських підприємців стосовно забезпечення технічних можливостей контейнерних перевезень, які майже вдвічі дешевші за вагонні.

При цьому очільник області зазначив, що малий і середній бізнес поступово переорієнтовуються на європейський ринок.

Під час другої панелі економічного форуму розповідали про умови, тенденції та особливості роботи з новими іноземними партнерами представникам малого та середнього бізнесу Чернігівщини.

Детально про ліцензування продуктів харчування розповів голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа. Під час обговорення детальніше зупинилися на питанні імплементації митного законодавства ЄС. 

Допомагають інтегруватися місцевим підприємцям і в Торгово-промисловій палаті. Про основні аспекти співпраці з бізнесом розповіла віце-президент Чернігівської ТПП Лариса Циган. Досвідом роботи поділився директор Центру експорту EXPORT-UA Донецької ТПП Євген Чевічалов.

Також про основні досягнення та перепони на шляху до європейського ринку висловився керівник ТОВ «Сяйво» Микола Шкурко.

 page.[4]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело