Звіт про виконання у 2016 році Угоди про асоціацію між Україною та ЄС
Дата: 03.03.2017

erozvit1Урядовий офіс із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України презентував Звіт про виконання у 2016 році Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Він дає змогу комплексно проаналізувати ситуацію з виконанням Україною своїх зобов’язань, визначити проблемні місця процесу та сформувати чіткі пріоритети на цей і наступні роки. Важливо, що завдання та цілі, які містяться у звіті, увійдуть до середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року.

За словами новопризначеної керівниці Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, багато євроінтеграційних процесів просуваються не так швидко, як очікувалося. Водночас, у 2016 році Україна все ж досягла прогресу в кількох напрямах. Зараз надважливо посилювати спроможність і зусилля в щоденній роботі з імплементації Угоди і мати оперативну картину процесу, який змінює всі сфери життя в країні.

“Публічний, детальний і цілісний механізм моніторингу виконання Угоди дозволить бачити прогрес у кожному напрямі виконання Угоди, а отже й ефективність у цьому процесі окремих органів влади не лише раз на рік, а он-лайн щодня”, – сказала Ольга Стефанішина.

eurozvit2Нині ж деякі цифри, які додають оптимізму, такі:

• 366 нових об`єднаних територіальних громад.

• 12 сервісних центрів МВС нового зразка, в яких створено умови для надання послуг за принципом «єдиного вікна» у форматі відкритого офісу. Забезпечено спільну та ефективну роботу системи новоутворених антикорупційних органів.

• 434 бюро правової допомоги, 7 444 мобільних пункти консультування та 1 371 дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

• 9 мільярдів гривень коштів платників податків вдалося зекономити завдяки роботі системи електронних закупівель ProZorro.

• Єврокомісія погодила фінансування 61 проекту на суму €11 536 412 у рамках програми «Горизонт-2020».

• Понад 50000 безоплатних сертифікатів за формою EUR.1 на товари українського походження, що експортуються до країн ЄС. Впроваджено інститут «уповноваженого експортера». Статус уповноваженого експортера отримали 113 підприємств.

• На 3,7% зріс експорт товарі до ЄС. Таким чином ЄС став нашим головним торговельним партнером – його частка в загальному експорті України склала 37,1%.

• Із 27-ми актів європейського секторального законодавства, визначеного Додатком ІІІ до Угоди про асоціацію, ухвалено 24 технічних регламенти, з яких 22 є обов`язковими до застосування. Ідеться про надважливу сферу технічного регулювання, що відкриває шлях до суттєвого зменшення торговельних бар`єрів для експорту вітчизняних промислових товарів до ЄС.

• 1320 національних стандартів гармонізовано з міжнародними та європейськими.

Ці та інші заходи створили передумови для укладення Угоди між Україною та ЄС щодо оцінки відповідності та прийнятності промислової продукції (АСАА). Для трьох перших секторів промисловості уже започатковано і триває процес перевірки стану наближення українського законодавства до європейського.

eurozvit3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eurozvit4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eurozvit5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eurozvit6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело