Щодо підтримки експорту на ринки мусульманських країн (коротка)
Дата: 01.03.2012

Видача сертифікату «Халяль»

   В останні роки багато виробників, які виробляють як продукти харчування, так і товари широкого споживання, використовують інгредієнти хімічного і тваринного походження, які, в основному, неприпустимі по шаріату і приносять шкоду людині. Наприклад, використовуються харчові добавки для збільшення терміну зберігання продуктів, а також барвники та ароматизатори.
   У зв’язку з цим, Духовне управління мусульман України (далі – ДУМУ)  прийняло рішення взяти на себе відповідальність за контроль над організаціями, які зацікавлені в тому, щоб їхня продукція була виготовлена згідно з нормами шаріату і могла бути представлена в мусульманських країнах. Особлива увага приділяється виробництву м'яса - Халяль.
   Так, на замовлення підприємства фахівці, які мають знання з релігії Іслам, а також в області виробництва, хімії, біології та інших наук, після ретельного вивчення лінії виробництва передають начальнику відділу видачі сертифікату «Халяль» результати проведених аналізів, для подальшого розгляду та отримання виробником сертифікату «Халяль». Зазначений сертифікат, виданий фахівцями ДУМУ, підтверджує відповідність продукції, що виготовляється, вимогам шаріату.

Умови отримання сертифікату «Халяль»

   Компанії, які виробляють продукти харчування можуть звернутися до відділу сертифікації «Халяль» при ДУМУ з проханням підтвердження дозволеності використання даної продукції по шаріату та отримання сертифікату «Халяль». Заявка на отримання сертифікату подається з супровідною інформацією та детальним описанням процесу виробництва продукції, використовуваних інгредієнтів, а також самого продукту і його властивостей.
   1) Виробництво м'яса. Необхідна присутність співробітника ДУМУ на процесі забою худоби для безпосереднього спостереження за тим, як виконуються вимоги шаріату в цьому питанні. У разі якщо виробники м'ясної продукції замовляють м'ясо у постачальників, то необхідно переконатися, що м'ясо було забито правильно, і які інструменти при цьому були використані. Так як, наприклад, м'ясо після забою худоби автоматичним приладом, у мусульманському світі не дозволено вживати. Також заборонено використовувати м'ясо, коли є сумнів у тому, яким саме чином була вбита тварина.
   2) Виробництво інших продуктів харчування та масового споживання. Відділ видачі сертифікату «Халяль» вивчає склад даного продукту, для того, щоб переконатися, що він не містить в собі різні види наджаси - нечистот (мертвечина, п'янкі речовини, речовини тваринного походження (жир, кістки), і т.п.). Перевіряється складу всіх біологічних та хімічних складових продукції і на основі результатів аналізу видається відповідне рішення про видачу сертифіката, з урахуванням строків та обсягів продукції, що випускається.
   3) Термін дії сертифікату. Свідоцтво видається після повного посвідчення, що дана лінія виробництва продукції не містить нічого недозволеного по Ісламу. Свідоцтво регламентує обсяг і терміни виробництва. У разі якщо дана продукція на постійній основі випускається згідно шаріату і відповідає державним стандартам,  що підтверджують дозволеність складу даної продукції і при цьому немає ніяких сумнівів в дозволеності вживання або використання продукції, то свідоцтво може бути видано на всю лінію виробництва.
   Для отримання детальної інформації, а також з пропозиціями обміну досвідом з даних питань звертайтеся у відділ видачі сертифікатів «Халяль» при ДУМУ
за електронною адресою: dumu-halal@ukr.net.

    Підготовлено за матеріалами сайту  http://www.islamyat.org.