Розрахунки за експорт послуг можуть проводитися не в 120 днів
Дата: 04.01.2017

23-958x638Національний банк усунув адміністративні бар'єри для операцій з експорту послуг

Відтепер резиденти, які здійснюють експорт послуг (крім транспортних і страхових), прав інтелектуальної власності, авторських і суміжних прав, не повинні дотримуватися законодавчо встановленого терміну розрахунків за цими операціями (120 днів).

Крім того, для подачі в банк експортери можуть не перекладати українською мовою документи, в тому числі рахунок (інвойс), викладені англійською або іншою іноземною мовою (з одночасним викладом англійською мовою).

Також банки можуть використовувати копії документів, в тому числі рахунок (інвойс), в електронній формі для валютного контролю за експортно-імпортними операціями резидентів. Для цього резидент повинен відсканувати оригінал документа на паперовому носії та запевнити його електронним цифровим підписом (для юридичних осіб - підписом уповноваженої особи).

Відповідні зміни до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями внесені постановою Нацбанку від 30 грудня 2016 року № 419, яка набула чинності сьогодні, 3 січня.

Адміністративні обмеження щодо операцій з експорту послуг зняті відповідно до Закону № 1724-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг)».

Джерело