Закон про створення Експортно-кредитного агентства
Дата: 29.12.2016

112Президент України Петро Порошенко підписав закон, який передбачає створення Експортно-кредитного агентства. 

      Згідно з текстом документа, що установа буде на добровільних засадах страхувати, надавати гарантії за договорами, що забезпечує розвиток експорту.

      Засновником установи буде Кабінет міністрів з пакетом акцій в 50% + 1 акція. Статутний капітал на момент створення буде на рівні не менше 100 млн грн. Органами управління будуть правління та наглядова рада.

      Наглядова рада буде складатися з 11 осіб (обираються на 5 років) з представників Мінекономрозвитку, депутатів Ради, міжнародних фінансових організацій. Правління призначатиме Кабмін.

      Також агентство має виступати урядовим агентом щодо здешевлення вартості експортних кредитів, що надаються в залежності від різниці кредитних ставок в країні експортера і країні покупця.

      У законі конкретизована термінологія щодо державної підтримки експорту (експортний кредит, комерційний ризик, некомерційний ризик, страхування зовнішньоекономічних контрактів), визначено основи створення та функціонування установи з розвитку експорту, а також джерела фінансування даної установи.

      Крім того, в документі визначено напрями державної підтримки експорту.

Джерело