Постійний конкурс грантів для ГО «Громадськість за проєвропейські зміни в Україні»
Дата: 12.12.2016

 
 Інститут економічних досліджень та політичних консультацій у співпраці з «Європейською правдою», в рамках проекту «Просування реформ в регіони», який фінансується Європейським Союзом в рамках програми «Підтримка громадянського суспільства в Україні»  оголошує постійний конкурс грантів «ГРОМАДСЬКІСТЬ ЗА ПРОЄВРОПЕЙСЬКІ ЗМІНИ В УКРАЇНІ»

Мета конкурсу:

Посилення підтримки та тиску громадськості на здійснення проєвропейських реформ в Україні шляхом розширення участі та залучення широкого кола організацій громадянського суспільства з регіонів у обговорення тем, пов’язаних із ЄС, моніторинг та адвокацію впровадження Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Максимальний розмір гранту (грн):

750 000

Оптимальний бюджет проекту (грн):

300 000 – 500 000

Кінцевий термін подання грантових заявок для розгляду на3-му засіданні Грантової комісії (орієнтовна дата – 14.04.2017):

02.02.2017 р. - до 18.00

Кінцевий термін подання грантових заявок:

30.09.2018

 

iedpk

Останніми роками роль громадянського суспільства в Україні різко зросла на тлі революції і створення нового проєвропейського уряду. Однак спроможність різних організацій громадянського суспільства (ОГС) проводити моніторинг, брати участь у політичному діалозі та громадських інформаційно-просвітницьких кампаніях обмежена через труднощі аналітичного, організаційного та фінансового характеру. Особливо гостро ця проблема стоїть у регіонах.

Водночас, ця спроможність украй необхідна для суспільства для сприяння всебічному діалогу щодо імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС (УA) і, таким чином, для створення загальнодержавного розуміння і підтримки очікуваних змін.

Іще однією проблемою є недостатня взаємодія між ОГС та ЗМІ, в результаті чого ми фактично маємо «втрачену експертизу», коли навіть ті висновки, що заслуговують на довіру, залишаються невідомими як для широкого загалу, так і для цільових груп.

Задля збільшення участі широкого кола організацій громадянського суспільства у обговоренні питань, пов’язаних із ЄС, із особливою увагою до моніторингу та підтримки імплементації Угоди про асоціацію, а також зміцнення спроможності громадськості відстежувати, оцінювати вплив та підтримувати реформи, пов’язані із УА, оголошується цей конкурс.

Мета конкурсу – зростання залучення організацій громадянського суспільства до процесів моніторингу та публічного діалогу з органами влади щодо секторальних реформ у відповідності до виконання Угоди про асоціацію в таких секторах як правова, конституційна, судова та виборча реформи, фінансування політичних партій, реформа державного управління, охорона здоров'я, охорона довкілля, енергетика, транспорт, земельна реформа, технічні бар'єри в торгівлі та спрощення торгівлі, контроль безпеки продуктів харчування.

Учасники конкурсу: До участі у конкурсі запрошуються громадські організації, які мають:

• статус неприбутковості та офіційно зареєстровані в Україні упродовж 1 року;

• спроможність впроваджувати грантові проекти та звітуватися за ними (включаючи фінансове звітування).

Досвід практичної роботи у сфері запропонованого проекту буде конкурентною перевагою. Вітається здійснення проектної діяльності у співпраці з іншими регіональними громадськими організаціями, організаціями аналітичного, експертного спрямування, ЗМІ (у тому числі з інших областей України).

Програма не надає грантів політичним партіям та релігійним громадам.

Пріоритети конкурсу

Проект має передбачати досягнення прогресу у збільшенні впливу громадськості на хід проєвропейських реформ в регіонах з точки зору адвокації, моніторингу та оцінки Угоди про асоціацію Україна-ЄС, участі громадськості та обізнаності шляхом наступної діяльності (наведений перелік не є вичерпним):

  •    адвокаційна діяльність, в тому числі дослідження, пов'язані із інформаційно-просвітницькою діяльністю на основі фактичних даних і громадського моніторингу та розкриття інформації, спрямованої на імплементацію УА і Порядку денного асоціації на місцевому, регіональному та міжрегіональному рівнях;
  •    моніторинг та оцінка реалізації стратегій і планів дій та показників, пов'язаних з Угодою про асоціацію і Порядку денного асоціації, на місцевому, регіональному та міжрегіональному рівнях;
  •    види діяльності, які сприяють комунікації, консультаціям, діалогу та співпраці між різними зацікавленими сторонами, спрямовані на успішну імплементацію УА та Порядок денний асоціації на місцевому, регіональному та міжрегіональному рівнях;
  •    розбудова громадської політичної грамотності (наприклад, аналіз політики, аналіз витрат і вигод і т.д.) серед громадян і державних службовців на місцевому, регіональному та міжрегіональному рівнях;
  •    аналіз питань економічної політики, пов'язаних із імплементацією УА і Порядком денним асоціації з акцентом на темах місцевого, регіонального та/або міжрегіонального значення;
  •    підвищення обізнаності в питаннях, пов'язаних із імплементацією УА, для заохочення громадської дискусії і діалогу органів влади, громадян та громадянського суспільства на місцевому, регіональному та міжрегіональному рівнях.

Проектна діяльність має передбачати широке інформування громадськості про хід реалізації проекту та його результати (у тому числі, через проведення підсумкової прес-конференції, поширення історій успіху).

Переможці конкурсу матимуть можливість отримати додаткові знання щодо розбудови інституційної та професійної спроможності, покращити знання та розуміння питань щодо зближення Україна-ЄС та імплементації УА, відвідати регіональну дводенну конференцію для отримувачів грантів та інших регіональних ОГС і ЗМІ. Учасники конкурсу повинні закласти в грантові заявки витрати на участь у щонайменше одній з наступних конференцій:

 

Місце проведення конференції

Дата проведення конференції

1

Східний регіон (ймовірно, Дніпро)

Квітень 2017 року

2

Центральний регіон (ймовірно, Вінниця)

Червень 2017 року

3

Південний регіон (ймовірно, Одеса)

Жовтень 2017 року

4

Західний регіон (ймовірно, Тернопіль)

Лютий 2018 року

5

Східний регіон (ймовірно, Харків)

Квітень 2018 року

6

Центральний регіон (ймовірно, Вінниця)

Червень 2018 року

7

Південний регіон (ймовірно, Одеса)

Вересень 2018 року

 Витрати на сплату податку на прибуток є неприйнятними витратами; в разі необхідності сплати даних податків заявник має сплачувати їх власним коштом.

Інші суттєві умови

Максимальний розмір гранту – 750 000 гривень (оптимальний бюджет проекту 300 000 – 500 000 гривень).

Максимальна тривалість проектів – 1 рік, але в будь-якому разі проект має завершитись до 31.03.2019 року. Переможці конкурсу під час виконання грантової угоди мають право подати нову грантову заявку, що забезпечить збереження сталості або розширення проекту, який виконується.

Кінцевий термін подання грантових заявок для розгляду на 3-му засіданні Грантової комісії - 02.02.2017 р. - до 18.00

Кінцевий термін подання грантових заявок – 30 вересня 2018 року.

Конкурс є постійним і триватиме до 30 вересня 2018 року. У випадку вичерпання грантового бюджету термін конкурсу може бути скорочений.

Зверніть будь-ласка увагу на інструкцію про проведення конкурсу, аплікаційну форму, форму бюджету проекту й стандартну грантову угоду, методологію оцінки грантових заявок та критерії прийнятності, з якими ви можете ознайомитись нижче!

Інструкція про проведення конкурсу 

Додаток А. Аплікаційна форма  

Додаток Б. Бюджет проекту   

Додаток С. Стандартна грантова угода  

Методологія оцінки грантових заявок  

Критерії прийнятності  

Проектні пропозиції з додатками слід надсилати на адресу rfr@ier.kiev.ua. Додатки до проектної пропозиції мають бути додані у форматі .doc, .xls або .pdf. Максимальний розмір кожного із додатків до проектної пропозиції не може перевищувати 2,5 Mb.

Подані на конкурс матеріали не рецензуються. Про результати розгляду кожної проектної пропозиції буде повідомлено електронною поштою.

Рішення про підтримку або відхилення грантової заявки схвалюється колегіально Грантовою комісією, до якої запрошуються фахівці з питань європейської інтеграції та ЗМІ. Грантова комісія залишає за собою право надати заявнику вимоги щодо доопрацювання грантової заявки.

Остаточне рішення щодо грантової заявки оскарженню не підлягає.

Причини відмови в підтримці грантових заявок не повідомляються.

Зверніть увагу, що консультації щодо оформлення грантових заявок не надаються телефоном. У разі виникнення додаткових запитань, листи будь ласка надсилайте на електронну адресу rfr@ier.kiev.ua.

Контакти:
Проект «Просування реформ в регіони»
Ірина Коссе, координатор проекту, kosse@ier.kiev.ua

Костянтин Михайличенко, грантовий менеджер проекту, mykhailychenko@ier.kiev.ua

Джерело