Україна продовжує відстоювати у СОТ інтереси національних виробників
Дата: 15.11.2016

thumbnail-20130213072932n

В рамках осінньої сесії органів Світової організації торгівлі, що триває у Женеві, делегація України взяла участь у засіданнях низки комітетів СОТ та виступила з відповідними заявами та коментарями.

Зокрема, 10-11 листопада 2016 року відбулось чергове офіційне засідання Комітету СОТ з технічних бар'єрів у торгівлі (Комітет ТБТ), під час якого українська делегація порушила нове питання щодо зміни вимог до іграшок, відображених у проектах змін до Технічного регламенту Митного союзу “Про безпечність іграшок”, нотифікованих Казахстаном і Російською Федерацією.

У своїй заяві делегація України привернула увагу членів СОТ до процедури оцінки відповідності, запровадженої зазначеним регламентом, що значним чином відрізняється від міжнародної практики, якою передбачено декларування іграшок. Крім того, Казахстан і РФ мають надати науково обґрунтований аналіз ризиків, пов’язаних з запровадженням більш жорсткої процедури оцінки відповідності – обов’язкової сертифікації Органом з оцінки відповідності, що зареєстрований в Єдиному реєстрі органів з оцінки відповідності та випробувальних лабораторій Митного Союзу.

«Ми закликаємо взяти ці проблеми до уваги та привести основні положення зазначеного регламенту у відповідність з нормами  і правилами міжнародної практики та не створювати невиправдані технічні бар'єри в торгівлі», – наголошується у заяві України.

До занепокоєння України приєднались делегації США та ЄС з проханням надати додаткову інформацію стосовно наукового обґрунтування запропонованих змін та положень. Делегації Казахстану та РФ не надали коментарів під час засідання та висловили прохання надати всі запитання в письмовому вигляді.

Крім того, в рамках засідання Комітету ТБТ Україна приєдналась до інших торговельних занепокоєнь, висловлених членами СОТ, та виступила з коментарями та питаннями:

- до РФ – щодо вимог Технічного регламенту Митного Союзу стосовно безпечності алкогольної продукції та стосовно правил сертифікації цементу, що ставлять у нерівні умови національних виробників продукції та виробників з інших держав-членів СОТ, чим порушують вимоги статті 5 Угоди ТБТ (занепокоєння ЄС, США, Гватемали);

- до Єгипту – щодо невідповідності Постанов № 43/2016 та № 992/2015 стосовно реєстрації імпортерів вимогам Угоди ТБТ, зокрема, статей 2.2 та 5.1 Угоди (занепокоєння Туреччини, ЄС, США).

Напередодні офіційного засідання Комітету було також проведено три тематичні сесії, присвячені питанням технічної допомоги, прозорості та діяльності національних пунктів обробки запитів та обміну досвідом стосовно національних підходів до застосування процедур маркування продукції.

Під час другої тематичної сесії з питань прозорості, що відбулася 8 листопада 2016 року, Департаментом ООН з економічних і соціальних питань (DESA), Світовою організацією торгівлі (СОТ) і Міжнародним торговим центром (ITC) було запущено нову система он-лайн оповіщення "ePing" з метою сприяння торгівлі (веб-сайт: www.epingalert.org) та надання допомоги урядовим установам та малим і середнім підприємствам (МСП) у відстеженні останньої інформації про зміну нормативних вимог міжнародної торгівлі.

Крім того, 9–10 листопада 2016 року відбулося засідання Комітету СОТ з питань сільського господарства, в якому взяли участь представники Мінекономрозвитку та Мінагрополітики.

Під час засідання Комітету розглядались питання, пов’язані з виконанням зобов’язань щодо внутрішньої підтримки сільського господарства, експортних субсидій, тарифних квот, спеціальних сільськогосподарських захисних заходів тощо, а також надавалися відповіді на запити стосовно специфічних торговельних проблем, порушені відповідно до статті 18.6 Угоди СОТ про сільське господарство, та на основі індивідуальних нотифікацій.

Зокрема, делегацією України було порушено питання щодо застосування Аргентиною пільгового оподаткування добрив для підвищення родючості ґрунтів та збільшення Південно-Африканською Республікою державної підтримки сільського господарства, а також підтримано низку питань інших членів СОТ. Ознайомитись з питаннями, порушеними під час Комітету, та відповідями членів можна у Інформаційній системі СОТ з сільського господарства – Ag-IMS.

Джерело