Нові правила на митниці Казахстану
Дата: 11.11.2016

flag_of_kazakhstan_0У Казахстані з 1 липня 2017 року планується впровадження принципу «єдиного вікна» при проходженні митних процедур експортерами та імпортерами.

«Запровадження принципу «єдиного вікна» при проходженні митних процедур експортерами та імпортерами є одним із завдань 38-го кроку плану нації «100 конкретних кроків». І терміном реалізації даного кроку є 2017 рік», - сказала головний експерт управління методології митних процедур департаменту митної методології комітету державних доходів міністерства фінансів РК Євгенія Пак на брифінгу.

Вона пояснила, що в 2017 році інформаційна система «єдиного вікна» буде впроваджена в пілотному режимі. 

«Єдине вікно» по експортно-імпортних операціях визначається як механізм, що дозволяє сторонам, які беруть участь в торгових і транспортних операціях, представляти, отримувати стандартизовану інформацію та документи з використанням єдиного пропускного каналу з метою виконання всіх регулюючих вимог, що стосуються імпорту, експорту і транзиту.
«Механізм «єдиного вікна» визначається як система, що дозволяє всім учасникам торгівлі і транспорту подавати інформацію, необхідну контролюючими органами для здійснення експортно-імпортних і транзитних операцій, тільки один раз в єдиній формі одному агенту через єдину інформаційну систему», - підкреслила О. Пак.

Заходи по реалізації «національного» механізму «єдиного вікна» повинні забезпечити в першу чергу: інтеграцію відомостей про ліцензії та дозвільні документи, видані у державній базі даних «е-ліцензування», з базою даних «Єдиного вікна по експортно-імпортних операціях»; повне дотримання вимог принципу «єдиного вікна» для експортно-імпортних операцій при впровадженні інформаційних систем в комітеті державних доходів.
Також буде забезпечено організаційно-технічне поєднання з платіжним шлюзом «електронного уряду», з «єдиною автоматизованою системою» міністерства сільського господарства РК, з «системою управління лікарського забезпечення» міністерства охорони здоров'я і соціального розвитку РК, інформаційними системами міністерства внутрішніх справ РК і інших держорганів Казахстану.

Як було відзначено, механізм «єдиного вікна» по експортно-імпортних операціях повинен надавати зацікавленим особам широкий спектр послуг на всіх етапах ланцюга постачання товарів з моменту реєстрації зацікавлених осіб до випуску товарів і подальшого аудиту їх діяльності.

Джерело