Спрощення експорту послуг
Дата: 03.11.2016

  poslug3 листопада Верховна Рада проголосувала за законопроект, який скасовує необхідність складати паперовий договір при наданні послуг на експорт. Якщо президент його підпише, українські компанії-експортери (в тому числі, учасники IT-галузі) зможуть укладати договори з закордонними клієнтами по мейлу, за схемою публічної оферти, в електронній формі або ж просто виставляючи рахунок (інвойс). Те ж саме стосується і діяльності фрілансерів.

  У тексті документа пропонується доповнити ст. 6 Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» таким текстом: «У разі експорту послуг (крім транспортних) зовнішньоекономічний договір (контракт) може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про договір (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або іншим способом, зокрема - шляхом виставлення рахунки (інвойсу), в тому числі - в електронному вигляді, за надані послуги ».

   Новації, які пропонуються в законопроекті:

   Для компанії-експортера послуги більше не обов'язково укладати письмовий договір з мокрими печатками з замовником і перевіряти його в банку. Договір на надання послуги (наприклад, на розробку софта) може бути укладений за фактом електронного листування, шляхом прийняття публічної оферти, в електронній формі, за фактом виставлення і оплати інвойсу.

   Банкам заборонять вимагати переклад договору на українську мову, досить буде надавати документи банкам англійською мовою, вони самі будуть займатися перекладом.

    Зараз інвойс по бухгалтерському обліку не є первинними документом, але після прийняття проекту він таким стане, це полегшить як сам облік, так і спілкування з податковою.

    У банків буде можливість ідентифікувати експортні операції, але валютний контроль за операціями з експорту послуг ліквідується. Для підтвердження того, що це експорт послуги, банк може зажадати інвойс.