Круглий стіл «Через зміцнення міжсекторного партнерства до розвитку транскордонного співробітництва
Дата: 26.10.2016

    logo518 жовтня 2016 року в Гомельській області в рамках міжнародного проекту «Міжсекторне партнерство у розвитку прикордонних територій: досвід країн Вишеградської четвірки для України і Білорусі» Центром транскордонного співробітництва (Чернігів ) за підтримки Гомельського регіонального агентства економічного розвитку (Гомель) був організований круглий стіл «Через зміцнення міжсекторного партнерства до розвитку транскордонного співробітництва».

    Участь в заході взяли представники громадських організацій та місцевих органів державної влади Чернігівської та Гомельської областей, зокрема, Комітету економіки Гомельського обласного виконавчого комітету, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації, Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради, центру транскордонного співробітництва, Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень, Гомельського регіонального агентства економічного розвитку, ГО «АСДЕМО», МБГО "Допомога дітям Чорнобиля», ГО «Оракул», ГО «Надію дітям», Чернігівського центру інвестицій та розвитку.

    В ході заходу його учасники обговорили ряд проблемних аспектів взаємодії Чернігівської та Гомельської областей в області транскордонного співробітництва, проаналізували існуючі фінансові механізми, які можуть бути використані владою і громадськістю прикордонних регіонів для реалізації спільних проектів, а також домовилися про проведення в 2016 році деяких спільних заходів в сфері культури та молодіжної політики.

    Відкриваючи круглий стіл координатор проекту, заступник голови Ради Центру транскордонного співробітництва Борис Уваров коротко ознайомив учасників заходу з цілями проекту та завданнями, які мають бути реалізовані в його рамках, закликав обговорити можливі напрямки співпраці Чернігівщини та Гомельщини, а також джерела фінансування спільних ініціатив.

    Директор Гомельського регіонального агентства економічного розвитку Віктор Бурий в ході своєї презентації зробив акцент на можливостях зміцнення партнерства прикордонних регіонів через інструменти Європейської політики сусідства ЄС та інших донорських організацій. При цьому він навів приклади кращих проектів, які були реалізовані громадськими організаціями Гомельської області за останні роки. У той же час, В.Бурий підкреслив, що в Республіці Білорусь існують складнощі з реалізацією проектних ініціатив, які фінансуються міжнародними організаціями, оскільки білоруське законодавство передбачає обов'язкову реєстрацію таких проектів в центральних органах влади, що часто забирає досить багато часу і не сприяє підтримці необхідної динаміки розвитку транскордонного співробітництва.

    У свою чергу заступник начальника управління - начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради Валерій Семенець, який вже понад 13 років займається питаннями молодіжної політики Чернігова та області, поділився з учасниками заходу своїми думками про перспективи розвитку співпраці між молодіжними організаціями, студентами та учнями Гомельської та Чернігівської областей, а також підкреслив, що недавно підписана Угода про співпрацю в торговельно-економічній, науково-технічній та культурно-освітній сфері між містом Черніговом (Україна) і містом Гомелем (Республіка Білорусь ) на період 2017-2018 років має сприяти активізації контактів по лінії молодіжної політики між містами.

   Під час обговорення конкретних проектів і напрямів співпраці Чернігівської та Гомельської областей директором Гомельської громадської організації «АСДЕМО» Володимиром Ковзелевим було озвучено пропозицію про участь української молоді в деяких заходах на території Гомеля, які планує організувати його організація в грудні цього року. При цьому білоруський активіст звернувся до представника української делегації В.Семенцу посприяти в пошуку зацікавлених молодіжних організацій на території Чернігова та Чернігівської області, які могли б приєднатися до вищевказаних заходів та внести свій вклад в розвиток молодіжних контактів прикордонних областей.

   Практичними прикладами взаємодії громадськості і влади в сфері транскордонного співробітництва з учасниками круглого столу поділився також президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень (Чернігів, Україна) Євген Романенко. З огляду на великий досвід роботи експерта, як в місцевих органах державної влади, так і в суспільній сфері, Є.Романенка висловив свою думку про найбільш дієві механізми співпраці представників влади та громадських організацій, які сприяли б синергетичного ефекту і системній роботі за рішенням загальних транскордонних проблем на -Українсько білоруському прикордонні.

    Крім цього, директор МБГО "Допомога дітям Чорнобиля» Геннадій Корецький розповів про досвід співпраці його організації з місцевими органами влади Гомельської області в процесі реалізації деяких проектів і організації оздоровчих поїздок білоруських дітей за кордон. При цьому громадський діяч підкреслив важливість подальшого розвитку транскордонного співробітництва Чернігівської та Гомельської областей для зміцнення міжрегіональних зв'язків і спільного вирішення загальних проблем.

   Завершуючи захід, координатор проекту Б.Уваров анонсував тематику наступних круглих столів для представників двох прикордонних регіонів, які заплановані на листопад-грудень 2016 року і будуть присвячені пошуку найбільш актуальних проблем на українсько-білоруському прикордонні, шляхів їх вирішення та джерел фінансування відповідних двосторонніх ініціатив.