Інтеграція України у цифрове співтовариство ЄС
Дата: 29.09.2016

11226 вересня у Києві з ініціативи Степана Кубіва, Першого віце-прем’єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України, за участі Дмитра Шимківа, заступника Глави Адміністрації Президента України, Секретаря Нацради реформ та Олександра Данченка, Голови парламентського комітету з питань інформатизації і зв’язку, експерти та громадськість розпочали розробку дорожньої карти з інтеграції України у цифрове співтовариство ЄС.

Дорожня карта після погодження із усіма зацікавленими сторонами стане основою цифрового порядку денного зі створення єдиного цифрового простору Україна-ЄС. 

За словами Степана Кубіва цифровізація усіх важливих процесів у державі є невід'ємною частиною прогресу та розвитку економіки. 

Дмитро Шимків відзначив, що український цифровий ринок стрімко зростає, удвічі збільшилася електронна комерція. За оцінками Світового Банку у світі до 2020 року можна очікувати зникнення 7 млн професій та появу близько 2 млн нових. Він також нагадав, що саме українські ІТ-фахівці входять до числа найкращих представників «цифрового» фаху у Європі та світі. 

Учасники обговорення дійшли висновку, що для подальшого ефективного розвитку цифрового ринку в Україні та його інтеграцію до ЄС слід суттєво покращити цифрову інфраструктуру та технології. 

За наслідками обговорення та спільної роботи учасники створили проект дорожньої карти на 2016-2025 роки. Проект дорожньої карти буде презентований для обговорення з європейською стороною у другій половині жовтня ц.р. під час другого засідання Міністрів з цифрової економіки країн ЄС та Східного партнерства. 

Довідково 

Цифрове співтовариство це віртуальна ІТ-спільнота, яка об’єднує країни Європи та Східного партнерства. Спільнота призначена для створення спільного інформаційного (цифрового) поля з метою спрощення обміну інформацією між країнами - учасницями. Створення цифрового співтовариства з Україною включає реалізацію проектів з мережевої та інформаційної безпеки, кібербезпеки, електронної ідентифікації і довірчих послуг, цифрових навичок та просування інновацій, електронного урядування та відкритих даних. 

Проект цифрової спільноти Україна - ЄС 27 липня ц.р. офіційно презентували у Києві Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман та Комісар ЄС з питань цифрової економіки та суспільства Гюнтер Еттінгер.

Джерело