Климпуш-Цинцадзе про експорт в ЄС
Дата: 17.06.2016

   00000es471_1910711392За два місяці торгівлі з Євросоюзом, Україна наростила обсяг експорту, проте в грошовому еквіваленті експорт зменшився. Про це розповіла віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

   "Що стосується конкретних цифр торгівлі з ЄС, то за перші два місяці дії ЗВТ з ЄС у нас склалася така ситуація, що в грошовому вираженні наш експорт зменшився, але в той же час кількісно він виріс. Вартісний обсяг експорту товарів до країн ЄС зменшився на 2,1%, проте фізичний обсяг збільшився на 5,5%", - розповіла віце-прем'єр.

   Вона також назвала причини, за якими спостерігається така тенденція.

   "Основні причини першого - падіння світових цін на сталь, залізну руду, добрива, зернові. А іншого - збільшення попиту на сировинну продукцію в ЄС через зростання їх власної промисловості за січень-лютий 2016 на 1,8%", - зазначила вона.

   Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що зараз ведуться переговори про допомогу малому та середньому бізнесу, який давав би і можливість навчання, отримання методичних рекомендацій, і в той же час доступу до дешевих кредитних ліній.

   "Щоб наш бізнес міг отримувати ці невеликі кредити для першого кроку на європейський ринок, думаю, це питання двох місяців", - додала вона.

Джерело