Парламентські слухання з питань транскордонного співробітництва
Дата: 09.06.2016

8 червня у Верховній Раді були  проведені парламентські слухання на тему "Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України». Участь в обговоренні взяли понад 500 осіб – представники центральних, обласних, районних органів представницької та виконавчої влади, науковці, представники ЗМІ. Чернігівську область на слуханнях представляв заступник начальника управління інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності Михайло Дробот.

Основними темами стали «Транскордонне співробітництво в процесі євроінтеграції», «Транскордонне співробітництво у галузі енергетики», «Напрямки розвитку інфраструктури в контексті транскордонного співробітництва», «Роль транскордонного співробітництва як складової регіонального розвитку у процесі євроінтеграції» тощо.

kos8396-e1465386987631Відкриваючи слухання, перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко наголосила на тому, що питання транскордонного співробітництва є надзвичайно важливим та актуальним для України, зокрема в контексті її євроінтеграційних прагнень. Також вона зазначила, що транскордонне співробітництво – це процес, який сприяє зміцненню взаємної довіри та безпеки; активізації торговельно-економічного співробітництва; залученню іноземних інвестицій для реалізації спільних проектів; виробленню спільної стратегії охорони довкілля; розвитку транспортної та прикордонної інфраструктури; поглибленню культурних та комунікаційних зв’язків; розвитку туризму.

Присутні також не оминули й тему єврорегіонів, підкреслуючи їх дієвість для розвитку транскордонного співробітництва. Співпраця в рамках єврорегіонів передбачає формування системи проектів, що відповідають євроінтеграційним пріоритетам державної та європейської регіональної політики, виконання робіт з розбудови транспортної та прикордонної інфраструктури, яка забезпечить сталий соціально-економічний і просторовий розвиток території та запобігатиме зростанню розривів у економічному і соціальному розвитку на кордоні ЄС з Україною. 

Транскордонне співробітництво є вагомим чинником процесу європейської інтеграції та створення Європи без внутрішніх кордонів, що цілковито відповідає пріоритетам політичного розвитку держави. За словами деяких депутатів, одним із пріорітетних завдань є затвердження і виконання Державної програми транскордонного співробітництва на 2016-2020 роки, метою якої є підвищення конкурентоспроможності регіонів, ефективне державне управління у сфері регіонального розвитку, а також просторовий розвиток.

За результатами заходу було схвалено проект Рекомендацій Парламентських слухань.