Вичерпані квоти – чи працює зона вільної торгівлі України та ЄС?
Дата: 28.04.2016

1-d0b5d0b2d180d0bed181d0bed18ed0b7-d0b5d181Українські аграрії у квітні вичерпали квоти на безмитну поставку деяких товарів в ЄС. Проросійська пропаганда розпочала атаку – зона вільної торгівлі провалилася, а вільна торгівля «вперлася» у загороджувальні бар’єри. Однак, у представництві Євросоюзу в Україні закликають не піддаватися на антиєвропейську пропаганду і пояснюють суть справи.

Чотири дні для меду, місяць для виноградного та яблучного соку – українські виробники деяких товарів у лічені дні та тижні вичерпали квоти для безмитного експорту товарів у Європейський союз, що розраховані на цілий рік. Станом на кінець квітня, річні квоти «закриті» по цукру, обробленим томатам, ячмінній крупі та борошну, вівсу та кукурудзі. На 98% використана квота на безмитний експорт зерна. 

«Не дайте антиєвропейській пропаганді себе обманути. Немає обмежень на кількість товарів, які Україна може експортувати в ЄС», – зазначають у представництві Європейського союзу в Україні, відповідаючи на закиди, що зона вільної торгівлі більш вигідна для європейців, ніж для українського бізнесу. 

Квоти, що діють в рамках зони вільної торгівлі з ЄС, не обмежують, а навпаки – лібералізують торгівлю, пояснює виконавчий директор Українського центру європейської політики Любов Акуленко. У минулому українські експортери в ЄС мали платити мито вже з першої тонни продукції. Тепер частину товару – у межах визначених квот – можна ввозити без митних платежів. Після вичерпання квот експорт можна продовжувати, сплачуючи ввізне мито. 

Виробники виявилися конкурентноздатними на ринку ЄС – експерт 

За словами Любові Акуленко, ситуація, коли по деяких позиціях експортери вичерпали річні квоти протягом перших місяців свідчить, що виробники виявилися конкурентноздатними на європейському ринку. Ці експортери подолали навіть «нетарифні бар’єри», тобто адаптувати європейські стандарти в себе на виробництві. 

Угода із ЄС передбачає, що в майбутньому обсяги деяких квот будуть розширюватися. Але, на думку експерта, це не заважає Україні розпочати перемовини із ЄС про додаткове збільшення квот вже зараз, хоча такі перемовини навряд чи будуть простими. 

Для більшості товарів квоти і мита взагалі не є перешкодою для експорту, каже експерт в галузі міжнародної торгівлі, керівник програм Асоціації експортерів та імпортерів «ЗЕД» Микола Ларін

На його думку, більше проблем український бізнес сьогодні має із готовністю української економіки до європейського ринку та із впровадженням технічних стандартів ЄС, хоча ці стандарти вигідні для виробників. 

За його словами, в Угоді про асоціацію України з ЄС, частиною якої є зона вільної торгівлі, прописаний тривалий період законодавчої роботи, для того, щоб стандарти, в тому числі технічні норми на підприємствах, привести у відповідність до стандартів Європейського союзу. Тож рано чи пізно європейські стандарти будуть запроваджені. Модернізовувати свої виробництва швидше у більшості експортерів не вистачає ресурсів, а допомоги від держави поки немає, каже Ларін. 

Україна повинна вдосконалювати законодавчу базу 

Любов Акуленко додає, що останнім часом держава знизила навіть темпи впровадження законів, які передбачають адаптацію європейських стандартів. 

Але підприємства навіть існуючі можливості не використали повністю. Практично не здійснювався експорт баранини, не використані квоти на безмитний експорт грибів, продукції з обробленого молока, обробленої продукції з зернових. 

Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, що передбачена Угодою про асоціацію, вступала в дію 1 січня 2016 року. Протягом найближчих років поступово будуть зніматися бар’єри у взаємній торгівлі, а українські виробники будуть впроваджувати європейські стандарти. 

Із середини 2014 року Європейський союз в односторонньому порядку відкрив свій ринок для українських товарів, скасувавши мита на 94,7% від усього обсягу промислових товарів та на 83,4% сільськогосподарських товарів і продуктів харчування та запровадивши нульові тарифні квоти на низку товарів агропромислового комплексу.

Джерело