Європейський досвід транскордонного співробітництва для України і Республіки Білорусь
Дата: 21.03.2016

17 березня 2016 року в Києві (готель «Русь», вул. Госпітальна, 4) Центром транскордонного співробітництва (Чернігів, Україна) у співпраці з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, а також при організаційній підтримці Гомельського регіонального агентства економічного розвитку (Гомель, Білорусь) був проведений міжнародний круглий стіл «Європейський досвід транскордонного співробітництва для України і Республіки Білорусь».

Участь в круглому столі взяли європейські експерти, а також представники аналітичних центрів, громадських організацій, вищих навчальних закладів, ЗМІ, а також органів влади, у тому числі представник Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації, та дипломатичного корпусу України та Республіки Білорусь. Зокрема, круглий стіл був проведений за участю керівника Регіонального Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі Штефана Мойзера, директора Пряшівського відділення Словацької асоціації зовнішньої політики Володимира Бенча, експерта Фонду німецько-польського співробітництва Каміли Шель-Мацурек, радника Посольства Республіки Білорусь в Україні Юрія Колесова, радника відділу юстиції, свободи та безпеки, гуманітарного та транскордонного співробітництва Департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ України Володимира Решетняка.

В ході міжнародного заходу європейські експерти поділилися з учасниками з України та Білорусі досвідом транскордонної співпраці на словацько-польському, словацько-угорському та німецько-польському прикордонні. Словацький експерт В.Бенч зупинився на основних напрямках транскордонного співробітництва прикордонних регіонів, а також виклав деякі рекомендації для прикордонних регіонів України та Білорусі в контексті реалізації даними державами різних інтеграційних стратегій. У свою чергу, німецький експерт К.Шель-Мацурек розповіла про основні напрямки та джерела фінансування місцевих ініціатив в прикордонних регіонах Німеччини, а також зробила акцент на вплив геополітичних і внутрішньодержавних чинниках на динаміку і перспективи розвитку транскордонного співробітництва.

Обговорюючи актуальні проблеми розвитку транскордонного співробітництва між Україною та Білоруссю, деякі учасники круглого столу звернули увагу на значний вплив геополітичних і міждержавних відносин на динаміку та ефективність транскордонної взаємодії. Зокрема, представник Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, політолог А.Костирев підкреслив, що на сьогоднішній день існує ряд зовнішніх і внутрішніх факторів, які гальмують розвиток міжрегіонального співробітництва прикордонних регіонів України та РБ, наприклад «стереотипи побутової свідомості», «російська інформаційна експансія» і «саботаж держчиновників і олігархів». У той же час, фахівець відзначив наявність економічних і політичних передумов успішного розвитку діалогу Білорусь-Україна. Серед економічних передумов А.Костирев виділив збільшення Білоруссю поставок в Україну нафтопродуктів і активізація співпраці у сфері оборонної промисловості, пошук альтернативних російському ринків збуту білоруської продукції, продовження тісних економічних контактів з Україною. До політичних передумов експерт відніс невизнання керівництвом РБ самого факту входження Криму до складу Російської Федерації, створення в Мінську переговорних майданчиків для врегулювання конфлікту на Донбасі, готовність керівництва РБ до нормалізації відносин з Європейським союзом, скасування і ослаблення західних санкцій щодо офіційного Мінська.

Під час міжнародного круглого столу білоруські та українські експерти проаналізували також попередні досягнення і перспективи реалізації спільних транскордонних проектів на українсько-білоруському прикордонні, а також обговорили нові можливості активізації транскордонного співробітництва прикордонних регіонів України та Білорусі. Так, за словами директора Центру міжнародної технічної допомоги ЄС в Білорусі Діни Гончарової та директора Гомельського регіонального агентства економічного розвитку (Гомель) Віктора Бурого, на сьогоднішній день існує дві основні програми Європейського союзу, які можуть бути використані для активізації транскордонної взаємодії між українськими і білоруськими регіонами: Програма транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» на 2014-2020 роки в рамках Європейського інструменту сусідства (очікуваний термін відкриття 1-го конкурсу заявок - грудень 2016 року) і Програма територіального співробітництва «Білорусь-Україна» в рамках Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства (відкритий конкурс на подачу заявок до 19 квітня 2016 року).

Крім того, членом керівного комітету Форуму громадянського суспільства Східного партнерства Юрієм Вдовенко та заступником голови Ради ГО «Центр транскордонного співробітництва» (Чернігів) Борисом Уваровим були висвітлені актуальні фінансові інструменти в рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство», а також можливості участі організацій з РБ і України в Програмі Міжнародного Вишеградського фонду "Вишеградська четвірка для Східного Партнерства".

В цілому, учасники круглого столу дійшли спільної думки про наявність гарних для подальшого розвитку транскордонного співробітництва прикордонних регіонів України та Республіки Білорусь, необхідності вивчення і впровадження на своїх територіях кращих європейських практик міжрегіональної взаємодії, а також висловили впевненість в активізації транскордонного контакту між зацікавленими організаціями обох держав в найближчому майбутньому.

page