Програма ЄС «Демонстраційні проекти Угоди мерів»
Дата: 17.02.2016

ugodameriv16 лютого керівництво області та міста зустрілося з командою підтримки Програми ЄС «Демонстраційні проекти Угоди мерів» (CoM-DeP).

У заході взяли участь перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич, директор Департаменту економічного розвитку Юлія Свириденко, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, керівник команди підтримки програми CoM-DeP Ян Вандерс, директор Чернігівського Регіонального відділення Асоціації міст України Федір Фесюн, а також очільники Ніжина, Прилук, Новгород-Сіверського, Бахмача.

2016_02_16_ugoda_meriv_chernihiv_11Представники Програми ознайомили присутніх зі своєю діяльністю, зазначивши, що на Чернігівщині підписали «Угоду мерів» або знаходяться на стадії її укладання 20 із 24 рад. Також  Федір Фесюн повідомив, що містам-підписантам будуть виділені кошти в розмірі 25 мільйонів євро.

Міські голови Чернігівщини розповіли про власні досягнення у сфері збільшення доступності енергії, створення робочих місць, поліпшення соціального та економічного добробуту, також зазначили, що мають бажання для подальшого співробітництва з європейським партнерами.

У свою чергу Леонід Сахневич подякував координаторам програми ЄС «Демонстраційні проекти Угоди мерів» за допомогу у розвитку міст Чернігівщини та висловив надію на подальшу тісну та плідну співпрацю.

До відома

Угода мерів – провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя. Загалом по Україні налічується 92 міста-підписанти Угоди.

Серед міст Чернігівщини Мена стала переможцем грантового конкурсу в рамках програми. Загальний бюджет проекту становить 638 тисяч євро. За фінансової підтримки ЄС впровадження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) у м.Мена розпочали із реалізації проекту «Модернізація системи вуличного освітлення міста Мена» з використанням енергоефективних технологій.