Візит делегації Латвійської Республіки
Дата: 26.01.2016

25 січня голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч зустрівся з делегацією Латвійської Республіки на чолі з Надзвичайним та Повноважним Послом Латвії в Україні Паном Юрісом Пойкансом.

У зустрічі також взяли участь голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, Ніжинський міський голова Анатолій Лінник, президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин Іванов, директор Департаменту економічного розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації Юлія Свириденко.

2016-01-25_1Під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва та можливості подальшої співпраці. Голова облдержадміністрації також коротко ознайомив делегатів з основними аспектами соціально-економічного та історико-культурного потенціалу регіону.

Уже домовлено про організацію найближчим часом консультацій та робочих ознайомчих візитів до Латвійської Республіки управлінців галузей освіти і медицини Чернігівщини, голів об’єднаних територіальних громад області. За пропозиції голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча було знайдено порозуміння у необхідності практично ознайомити керівників новостворених об’єднаних громад Чернігівщини з адміністративним устроєм країни-партнера, щоб наочно зрозуміти кінцевий результат адміністративних перетворень.

Також домовлено про запозичення досвіду реорганізації закладів соціальної інфраструктури.

«Співпраця з Латвійською Республікою має декілька основних векторів. По-перше, економічний, адже логістично Балтійський регіон є вигідним партнером для промисловості Чернігівської області. По-друге, культурні та гуманітарні зв’язки. Проекти у цьому напрямку вже успішно реалізовується (діти загиблих героїв АТО цьогоріч оздоровлювалися у Латвії, Чернігівський військовий шпиталь отримав допомоги на понад 50 тисяч євро від Асоціації міст Латвії, регулярно відбуваються виставки, форуми тощо). По-третє, але не менш важливо, – Латвійська Республіка вже пройшла шлях перетворень, які нині впроваджуються в Україні: децентралізація, об’єднання громад, оптимізація структури об’єктів соціальної сфери, тому досвід Латвії є неоціненним і надкорисним для України і Чернігівщини зокрема», – зазначив Валерій Куліч.

2016-01-25_1_12Під час перебування в м.Чернігів представники латвійської делегації разом з керівництвом області взяли участь у відкритті Почесного консульства Латвійської Республіки, що розташовується на вулиці Горького 23.  Виголошуючи промову перед запрошеними Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні пан Юріс Пойканс зауважив, що фактично представництво проводить свою діяльність на Чернігівщині вже майже рік, але сьогодні установа запрацювала офіційно. Також пан Посол наголосив на тому, що завданнями Почесного консульства є налагодження культурних та економічних взаємин, співпраця в гуманітарній сфері та сприяння в обміні досвідом. Почесний консул Латвійської Республіки в Чернігові та Чернігівській області Олена Вишнякова у своєму виступі подякувала Чернігівській обласній державній адміністрації за всебічну підтримку та висловила сподівання на продовження й розвиток співпраці. Також слово мали голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, який відзначив високу честь для Чернігова бути партнером Латвійської Республіки і базою для роботи її дипломатичного представництва, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, члени депутатської групи Сейму Латвії з міжпарламентських зв‘язків з Україною і члени депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Латвійською Республікою.

Також латвійські делагати взяли участь у прямих ділових переговорах латвійських та українських підприємців.

За матеріалами прес-служби Чернігівської ОДА