Втрата російського ринку не стане катастрофою для українських експортерів
Дата: 04.01.2016

exportВтрата російського ринку не стане катастрофою для українських експортерів, оскільки протягом декількох років більшість українських компаній, які поставляли свою продукцію на ринок Росії почали переорієнтуватися на інші ринки, заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська.

«Російський ринок вже давно перестав бути для України пріоритетним, адже починаючи ще з 2013 року РФ вводить окремі санкції щодо певних продуктів або товарів. Зокрема, за останні 3 роки, експорт вітчизняної продукції до північного сусіда скоротився майже в 4 рази - з $ 17,3 млрд в 2012 році до $ 4 млрд у 2015 році. Маючи кілька років у запасі, ми змогли вжити превентивних заходів і знайти нових потенційних партнерів», - сказала вона.

За словами Наталії Микольської, вже в наступному році Україна планує зміцнити і активізувати торговельне співробітництво з найбільш вигідними для держави партнерами:

«У першу чергу мова йде про Китай, Туреччину, країни Африки та Близького Сходу», - зазначає Микольська. 

Торговий представник України нагадала, що цього року Україна завершила переговори про створення зони вільної торгівлі з Канадою, а це дає можливість відкрити ринок для українських товарів на 98%.

У той же час, коментуючи зовнішньоекономічні плани на наступний рік, Наталія Микольська підкреслила, що Україні нічого не залишається, як захищати свій ринок у відповідь на обмеження РФ, які вводяться з порушенням усіх міжнародних угод, обмежувати імпорт російських товарів на вітчизняний ринок.

«Минулого тижня Верховна Рада України затвердила закон, який дозволяє КМУ вводити заходи у відповідь на торгову війну з боку Росії. Тому ми не зможемо не реагувати на дії з обмеження імпорту російських товарів на територію України», - підкреслила вона.

Джерело