Ввізні мита на імпорт з РФ
Дата: 30.12.2015

bigstock-banned-44484928-583x411Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України у зв'язку з діями Росії розробило разом з іншими органами виконавчої влади пропозиції щодо встановлення відповідних санкцій: введення з 2 січня 2016 року для російських товарів ставок ввізного мита режиму найбільшого сприяння та з 10 січня 2016 року - заборони ввезення ряду з них.   

"У відповідь на порушення Російською Федерацією норм міжнародного права про заборону ввезення товарів походженням з України та призупинення дії Договору про ЗВТ СНД", - йдеться в аргументації цієї пропозиції на сайті міністерства.  

"З метою захисту економічних інтересів і безпеки України, відновлення порушених прав, свобод і законних інтересів громадян України, суспільства і держави, викликаних діями держави-агресора - РФ, що обмежують реалізацію законних прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України, беручи до уваги істотне порушення Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011", - додає українське відомство.  

Зокрема, МЕРТ пропонує ввести ембарго на постачання продуктів харчування: м'яса, риби, ряд молочних продуктів, плавлених сирів, кави, чаю, харчових сумішей, кондитерських та хлібобулочних виробів, продуктів дитячого харчування, макаронних виробів, соусів; смакових добавок і приправ, пива, спирту, горілки, корму для собак, сигарет з фільтром.   

Крім того в запропонованому переліку, на відміну від російського, хлористий калій з вмістом калію, інсектициди, фунгіциди, гербіциди, засоби, що запобігають проростанню паростків та регулятори росту рослин, родентициди, оболонки штучні для ковбасних виробів, обладнання для залізниць або трамвайних колій та локомотиви дизель-електричні.   

МЕРТ уточнює, що введені Росією обмеження щодо українських товарів почнуть діяти з 1 січня 2016 року.   

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла закон про надання уряду повноважень застосовувати адекватні заходи економічного характеру до держави-агресору 24 грудня, а 29 грудня його підписав президент Петро Порошенко. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його публікації.   

Джерело