Детально про ЗВТ з Канадою
Дата: 14.12.2015

56096_01  Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою (далі – Угода), закладає правові засади режиму вільної торгівлі між нашою країною та однією з найбільших у світі індустріалізованих демократичних держав – Канадою. Канада входить до складу Великої сімки (G7), Організації економічного співробітництва та розвитку (OECP), є, разом з США та Мексикою, учасницею Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (НАФТА).
  Це перша, після Глибокої та всеохоплюючої Угоди про асоціацію з ЄС, угода з країною Північноамериканського континенту, що охоплює ринок такого масштабу. Угода відкриває можливості для українського бізнесу на коротко- та довгострокову перспективу, а також дозволить диверсифікувати торговельні потоки з України.

  Положення Угоди відповідають стандартам СОТ і зобов’язанням сторін в цій міжнародній організації, а також забезпечують поглиблення торговельного та економічного співробітництва в частині торгівлі товарами (промисловими, сільськогосподарськими, рибою та морепродуктами), захисту прав інтелектуальної власності, державних закупівель тощо.

    З моменту набуття чинності Угода відкриє для українських експортерів 98% канадського ринку товарів. Ввізні мита на сільськогосподарські товари будуть негайно скасовані (за виключенням 108 тарифних ліній, доступ по яких відкриється у рамках квот), а також на всі промислові товари (крім легкових автомобілів із 7-річним перехідним періодом скасування ввізних мит). Для вказаних 108 тарифних ліній сількогосподарських товарів вітчизняні експортери матимуть можливість постачати товари за нульовою ставкою ввізного мита в рамках глобальних квот Канади.
    Україні вдалося відстояти асиметричну порівняно з Канадою лібералізацію доступу до свого ринку у чутливих галузях. Так, з моменту набрання чинності Угодою, Україна негайно скасує тарифи для близько 80% товарів імпорту з Канади, в той же час для деяких сільськогосподарських та промислових товарів застосовуватимуться перехідні періоди у 3, 5, 7 років для зниженням тарифів. Проте для найбільш чутливих сільськогосподарських товарів було встановлено квоти на імпорт, тоді як цукор було виключено з дії Угоди. Такі умови дадуть можливість українським підприємствам пристосуватись до нових умов безмитної торгівлі.
  Серед основних українських продуктів, які отримають переваги від безмитного доступу на ринок Канади в короткостроковій перспективі: соняшникова олія, цукор, кондитерські вироби та шоколад, алкогольні напої та пиво, соки. Щодо промислових товарів - це одяг, кераміка, металургія та хімія.
   Також Угода сприятиме розвитку кооперації в сфері авіабудування. В довгостроковій перспективі передбачається збільшення постачання високотехнологічного обладнання та промислових товарів з високою доданою вартістю.
Угода також передбачає надання Україні технічної допомоги для покращення доступу українських товарів на ринок Канади та допомогу для розвитку аграрного комплексу.

Основні положення:
• З моменту набуття чинності Угодою, Канада відкриє для українських експортерів 98 % свого ринку товарів, що є предметом двосторонньої торгівлі;
• З огляду на різний рівень економічного та соціального розвитку України та Канади сторони застосовуватимуть принцип асиметричності тарифних зобов’язань, що дозволить нашій державі адаптувати торгівлю з цією країною до умов вільної торгівлі;
• Загалом Україна зобов’язалася здійснити повну лібералізацію з моменту набрання чинності Угодою для 72 % товарів, скасування ввізних мит з використанням перехідних періодів 3, 5 та 7 років для 27 % товарів, часткову лібералізацію для чутливих сільськогосподарських товарів;
• Угода містить ряд норм і зобов’язань, що стосуються нетарифних заходів, які будуть сприяти тому, що доступ до ринків не буде обмежуватися невиправданими бар’єрами у торгівлі;
• Угода містить зобов’язання, спрямованої на спрощення процедур торгівлі;
• Угода дозволяє компаніям отримати пільговий доступ до участі у державних закупівлях на урядовому рівні обох країн. Українські постачальники матимуть право на справедливий, недискримінаційний і передбачуваний доступ до участі в тендерах;
• Угода включає в себе зобов’язання, пов’язані з охороною та захистом прав інтелектуальної власності;
• Нарешті, Угода включає в себе розділ щодо співпраці з торгівельних питань, що передбачає отримання Україною від Канади технічної допомоги для забезпечення реалізації переваг, пов’язаних з Угодою.

Інформаційна брошюра про зону вільної торгівлі з Канадою, видана Міністерством економічного розвитку і торгівлі України