Результати тристоронніх перемовин щодо Угоди про асоціацію
Дата: 03.12.2015

b5Результати тристоронніх перемовин щодо впровадження Угоди про асоціацію, зокрема про глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі, між ЄС і Україною

Європейський Комісар з торгівлі Сесілія Мальмстрьом, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін і Міністр економічного розвитку Російської Федерації Олексій Улюкаєв зустрілися вчора, аби провести тристоронню зустріч щодо впровадження Угоди про асоціацію, включаючи глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі (ГВЗВТ), між ЄС і Україною, що буде тимчасово застосована від 1 січня 2016 року. Зустріч відбулася у рамках тристоронніх перемовин і ґрунтувалася на Спільній міністерській заяві від 12 вересня 2014 року, а також пройшла з урахуванням Декларації на підтримку «Пакету заходів для впровадження Мінських угод» від ! 12 лютого 2015 року.

Консультаційний процес на міністерському рівні було засновано 11 липня 2014 року. До цього часу відбулося 13 тристоронніх зустрічей, зокрема 4 зустрічі на міністерському рівні. Їхня мета – досягти практичних способів зняття занепокоєнь, висловлених Російською Федерацією з приводу впровадження ГВЗВТ між Євросоюзом і Україною. Зустрічі на міністерському рівні надали детальні вказівки для роботи експертів над питаннями, пов’язаними із впровадженням ГВЗВТ.

Деякі занепокоєння Російської Федерації можна зняти у контексті чинних гнучких норм, що існують у ГВЗВТ. Інші занепокоєння можна розв’язати у рамках співпраці у двосторонньому або тристоронньому і багатосторонньому форматах.

Учасники зустрічі вкотре підтвердили, що торговельна лібералізація – у відповідності до принципів і правил Світової організації торгівлі (СОТ) – зробить внесок в економічне зростання. Отже, зрозумілим є те, що будь-які! практичні рішення мають узгоджуватися з відповідними положеннями СОТ.

Учасники зустрічі сформулювали низку потенційно практичних рішень. Вони готові продовжувати перемовини на міністерському та експертному рівнях.

Джерело