Місяць до запуску зони вільної торгівлі з Євросоюзом: чи готова Україна?
Дата: 02.12.2015

00000es471_19107113921 грудня в Українському кризовому медіа-центрі відбулась панельна дискусія: «Запуск Зони вільної торгівлі - 2016: місія здійсненна?». Представники влади та профільні експерти підбивали підсумки виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та обговорювали готовність нашої країни до повноцінного запуску Зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом з першого січня 2016 року.

Угода про асоціацію з ЄС та її ключовий елемент - ЗВТ, є насамперед «економічним документом», більша частина якого присвячена опису галузевих та секторальних реформ. З 1 листопада 2014 року ЗВТ почала застосовуватись в тимчасовому односторонньому режимі, але вже з 1 січня 2016 року вільний ринок з ЄС має запрацювати на повну силу. Для того, щоб Україна могла скористатись всіма перевагами ЗВТ з ЄС та конкурувати на ринку Євросоюзу, ще до кінця цього року слід провести ряд системних внутрішніх реформ.

data.jpegqwqВиступаючи зі вступним словом до відкриття дискусії, Джудіт Гоф, Посол Великобританії в Україні зазначила: «Моєю відповіддю на запитання, чи можливо запустити Зону вільної торгівлі з ЄС - є «так, можливо». Рада вже прийняла багато законів на підтримку більш тісних стосунків з ЄС, багато зроблено, щоб ця Угода дійсно запрацювала. Потрібно, щоб люди розуміли – є дуже багато вигод від посиленої співпраці з ЄС в довгостроковій перспективі – і це на користь нам всім. Наразі потрібно продовжувати роботу над складними реформами, зокрема, здійснити податкову реформу, реформу державної служби, митниці, а також боротись з корупцією, яка продовжує душити тут прогрес».

Ніколас Бердж, керівник торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні відзначив: «Сьогодні я можу вам гарантувати – за місяць, 1-го січня 2016 року договір про ЗВТ з ЄС вступить в дію! Але для того, щоб відбулись великі позитивні зміни – потрібно щонайменше п’ять років. Необхідно ще багато чого зробити, щоб покращити конкурентоспроможність українських виробників, але запровадження європейських стандартів – це не витрати, це – інвестиції. Безумовно, також важливо, щоб Україна не втрачала темп реалізації реформ, і ЄС буде продовжувати допомагати Україні рухатись вперед».

Оскільки наразі найбільша частина роботи по підготовці до повноцінного запуску Зони вільної торгівлі з ЄС полягає в масштабній гармонізації українських законів, норм та стандартів з ЄСівським, експерти Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» розробили Дорожню Карту євроінтеграційних реформ - перелік ключових законів для Верховної Ради. Звісно, це лише маленька частина наших євроінтеграційних зобов’язань, однак – цілком реальна до виконання ще до кінця цього року.

Дорожня Карта складається з п’яти сфер-реформ з конкретними законодавчими ініціативами та посиланням на відповідні Глави і Розділи Угоди, де прописані зобов’язання по їх ухваленню. Так, до завдань по реформі сфери безпечності і якості харчових продуктів – ключової для можливості експортувати наш харчпром до ЄС – експерти включили законопроекти «Про безпечність та гігієну кормів», «Про маркування, представлення та пакування (фасування) кормів, а також законодавчий акт щодо приведення процедури держреєстрації в кормовому секторі до вимог ЄС. Владислава Рутицька, заступник Міністра з питань аграрної політики та продовольства України прокоментувала: «Коли ми робили звіт за 2014 рік – наше Міністерство було визнано лідером євроінтеграції. Фактично, закони, прийняті тоді, започаткували основу впровадження ЗВТ. Наразі приблизно 10 євроінтеграційних законів Міністерства знаходяться у Верховній Раді. Ми хочемо провести в Раді «Аграрні дні», коли можна буде прийняти весь пакет євроінтеграційних законопроектів, які стосуються, зокрема, безпечності і якості харчової продукіції».

Сектор реформи енергетичної сфери, зокрема, містить вимогу ще до кінця 2015 року ухвалити законопроект «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг». Новий Закон про НКРЕКП - ключова умова успіху всієї енергетичної реформи, яка постійно комунікується «назовні» як одна з найбільш успішних. Єдина, але надзвичайно важлива пропозиція по реформі митниці - ухвалення законопроекту «Щодо впровадження концепції «Єдиного вікна». «Єдине вікно» на українській митниці зменшить наше відоме на весь світ надмірне регуляторне навантаження як на експортерів, так і на імпортерів та скасує багато непотрібних видів державного контролю. Євроінтеграційним завданням-2015 в реформі сфери публічних закупівель експерти визначили законопроект «Про публічні закупівлі», який передбачає переведення всіх процедур закупівель в електронний формат, а також оприлюднення інформації про закупівлі на всіх етапах процесу.

Реформа антимонопольного законодавства - найуспішніша. 12 листопада, в рамках Дня Економічного Розвитку, Верховна Рада вже ухвалила ключові законодавчі пропозиції громадської Єврокарти Реформ: у 1-му читанні - законопроекти №2431 (щодо методики розрахунку штрафів) та №2168а (щодо нових правил надання дозволів на концентрації). Тепер експерти збираються продовжити роботу над прийняттям цих законопроектів в цілому та імплементацією їх положень в практику роботи АМКУ. Марія Ніжник, Державний уповноважений Антимонопольного комітету України відзначила: «Питання антимонопольної реформи – надзвичайно важливе для імплементації Угоди про асоціацію та ЗВТ, адже наявність ефективної системи захисту конкуренції – передумова лібералізації торгівлі між Україною та ЄС. Антимонопольний комітет підтримує прийняття цих законопроектів, сподіваємось, вони будуть ухвалені ще до кінця цього року».

Підсумовуючи дискусію Любов Акуленко, координатор Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» зазначила: «Ми й надалі будемо об’єднати зусилля громадськості та влади задля швидкого та ефективного виконання Угоди про асоціацію та Зони вільної торгівлі. Таким чином ми створюємо публічний тиск і допомагаємо просувати важливі для країни реформи. Я б хотіла, щоб наші урядовці та парламентарі й надалі системно працювали над Угодою, а наша країна – ставала багатшою та дійсно європейською!»

Джерело