До уваги експортерів!
Дата: 30.11.2015

23-958x638Національний банк прийняв постанову №822 від 26 листопада, якою врегулював умови переведення зовнішньоекономічних договорів на обслуговування з одного банку в інший.   

Згідно з постановою, перевести зовнішньоекономічний договір на обслуговування в інший банк можна буде при обов'язковій наявності письмового дозволу клієнта-резидента на отримання новим банком інформації про незавершені розрахунки за цим договором у попередньому банку.  

 "Суб'єкт ринку (банк), якому передається на обслуговування зовнішньоекономічний договір, не пізніше третього робочого дня з дня отримання письмового звернення клієнта-резидента зобов'язаний звернутися до суб'єкту ринку (банку), через який здійснювалися розрахунки за зовнішньоекономічним договором, для отримання всієї наявної у нього інформації про незавершені розрахунки резидента за цим договором", - наголошується в постанові.   

Зокрема, мова йде про номер і дату реєстру митних декларацій, наявними в реєстрі інформації про операцію резидента, обсяги купленої, обміняної і перерахованої іноземної валюти за договором і т.д.   

Крім того, регулятор встановив, що обмін інформацією між суб'єктами ринку здійснюється засобами електронної пошти НБУ.  

Згідно з чинним порядком у резидента було право передачі договору на обслуговування в інший банк, однак реалізація такого права детально не регламентувалася.   

Постанова №822 набуває чинності з 27 листопада.

Джерело