Спільне повідомлення про зустріч глав зовнішньополітичних відомств України та Російської Федерації, а також керівників прикордонних областей, представників міністерств та відомств двох країн (м.Харків, 6-7 жовтня 2009 року) (коротко)
Дата: 07.10.2009

     6-7 жовтня ц.р. відбулися переговори В.о. Міністра закордонних справ України В.Д.Хандогія та Міністра закордонних справ Російської Федерації С.В.Лаврова, а також їх зустріч з керівниками прикордонних областей, представниками міністерств та відомств двох держав.

     Сторони ґрунтовно обговорили питання двостороннього співробітництва в політичній, економічній, військово-технічній, гуманітарній сферах, із прикордонних питань, Азово-Керченського врегулювання, проблематиці перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

      Було зазначено, що українсько-російські відносини потребують якісного покращення в дусі Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією від 31 травня 2007 року, інших двосторонніх документів.

     Сторони висловилися за активізацію контактів у рамках створених двосторонніх та багатосторонніх форматів взаємодії. Підтверджено готовність до проведення Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації та його перебування на території України Українсько-Російської міждержавної комісії. Засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва УРМК заплановано на перший квартал 2010 року.

     Домовлено продовжити практику проведення політичних консультацій на рівні заступників міністрів закордонних справ України та Росії, черговий раунд яких заплановано на грудень ц.р.

     Глави зовнішньополітичних відомств розглянули міжнародні теми, які становлять обопільний інтерес, в тому числі підготовку до майбутньої Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав у Кишиневі.

    Відбувся обмін думок з питань подальшого розвитку міжрегіонального та прикордонного співробітництва областей України та Російської Федерації, в якому взяли участь керівники  цих областей.

    Зазначалося, що воно має важливе значення для активізації та розширення двосторонніх зв’язків між нашими країнами, підвищення ділової активності, зайнятості населення прикордонних регіонів, покращення їх рівня життя, взаємного культурного збагачення.

     Підкреслено важливість створення умов для вільного пересування українських та російських громадян через державний кордон, а також спрощення прикордонних та митних формальностей.

    Відмічено, що проведення подібних заходів стає доброю традицією в українсько-російських відносинах. Наступна зустріч у такому ж форматі відбудеться в 2010 році на території Російської Федерації.

Джерело: МЗС України