Міжнародна конференція «ЄС як на долоні: як Угода про Асоціацію може працювати на Вас»
Дата: 22.09.2015

Міжнародна конференція «ЄС як на долоні: як Угода про Асоціацію може працювати на Вас» відбудеться в Чернігові

21 вересня у Чернігові в приміщенні ресторанного комплексу «River Side» готелю «Парк-готель»відбулася міжнародна конференція «ЄС як на долоні: як Угода про Асоціацію може працювати на Вас».

Захід відбувся в рамках двостороннього проекту «Громадська школа дієвих практик ЄС» дослідницького центру «Інститут Європейської Політики» (Берлін, Німеччина) та Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень (Чернігів, Україна), підтриманого Федеральним Закордонним Офісом Німеччини.

 Участь у конференції взяли авторитетні доповідачі, які надали кваліфіковану оцінку процесам впровадження Асоціації з Євросоюзом, дали чіткий аналіз змісту Угоди про Асоціацію України з ЄС, проаналізували проблемні питання євроінтеграції нашої держави в структури Євросоюзу та шляхи їх вирішення. Цезокрема, пан Вольфганг Біндзайль, заступник посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні; пані Наталія Гнидюк, директор Урядового офісу з питань європейської інтеграції при Кабінеті Міністрів України, доктор Матіас Йопп, директор Інституту Європейської політики,  Геннадій Максак, президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень та інші.

Крім представників місцевих органів влади, широку аудиторію заходу представили громадські організації, а також науковці, адже, за словами європейських гостей, вирішальну роль у здійсненні кроків щодо повноправного членства має саме громадянське суспільство.

Відкриваючи конференцію, директор Інституту європейської політики доктор Матіас Йопп, наголосив на важливості проведення злагодженої роботи щодо розповсюдження в суспільстві знань у сфері європейської інтеграції та усвідомлення переваг для України.
foto   Досить детально зупинившись на структурі та змісті Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, німецький дипломат пан Біндзайль зазначив, що постійний діалог із суспільством є ключовим моментом в Угоді. А інвестиційний потенціал України достатньо високий – інвестори лише чекають влучного моменту, щоб вийти на український ринок, оскільки ключовою тут є довіра.
Представниця українського уряду пані Гнидюк назвала Угоду про Асоціацію «Біблією реформ» для України. Вона зауважила, що основними питаннями, над якими наразі працює уряд є конструктивні зміни, які стосуються санітарно-гігієнічних норм, технічних правил і бар'єрів, а також державних закупівель. Проте першочерговим завданням є подолання корупції.
Президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Геннадій Максак зупинився на вирішальній ролі громадянського суспільства та проблемах з політичною волею у практичній площині.
Учасники зібрання дійшли висновку, що процес європейської інтеграції є вулицею з двостороннім рухом - все залежить як від інституцій ЄС, так і внутрішньої динаміки і реформ європейського напрямку в країні, яка зацікавлена у процесі інтеграції до ЄС. Наскільки успішною буде країна в цьому процесі, залежить від різних факторів, політичного консенсусу всередині країни і зовнішньої політики.