У Гомелі пройшла конференція, присвячена питанням транскордонного співробітництва (коротка)
Дата: 05.10.2009

   Представник головного управління економіки взяв участь у Конференції «Транскордонне співпробітництво в рамках єврорегіонів: успіхи, проблеми, перспективи», яка відбулася 1 жовтня у м. Гомелі.
     У роботі Конференції взяли участь представники центральних і місцевих органів влади Республіки Білорусь, Російської Федерації, України, міжнародних організацій, наукових установ, суспільних об'єднань, бізнес структур, а також представники білоруських єврорегіонів.
      В ході дискусії піднімалися питання досягнень і перспектив транскордонної співпраці, зокрема, на рівні єврорегіонів, які мають значний потенціал для регіонального розвитку і оперативного рішення прикордонних проблем на місцевому рівні.
     Значну увагу було приділено механізмам залучення фінансової допомоги у рамках програм Європейського Союзу з метою реалізації проектів у сфері економічного співробітництва, екології, туризму, культури, освіти, а також ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.
      Разом з тим, учасники заходу відзначили ряд чинників, що стримують транскордонне співробітництво, серед яких - відмінності в законодавчій і нормативній базах прикордонних держав, певні складнощі у фінансуванні проектів за допомогою коштів ЄС, відсутність координації і недостатній інформаційний обмін між єврорегіонами.
     2 жовтня відбулася робоча нарада з питань подальшого розвитку Єврорегіону «Дніпро», на якому, зокрема, відбулось обговорення плану розвитку співтовариства на 2010-2011 роки, розробленого Чернігівською облдержадміністрацією, а також вирішувалися питання проведення найближчого засідання Ради прикордонного співтовариства і подальшої активізації співпраці в його рамках.