Лібералізовано торгівлю високотехнологічними товарами в рамках СОТ
Дата: 25.08.2015

В Женеві 54 члени Комітету СОТ з питань розширення торгівлі товарами для інформаційних технологій досягли  домовленості щодо узгодження переліку з більш ніж 200 товарів, торгівля якими вже в найближчому майбутньому здійснюватиметься безмитно. Складні перемовини тривали майже три роки. За останні 18 років – це перша угода у царині зниження тарифів та лібералізації міжнародної торгівлі товарами.

Затверджений в Угоді про інформаційні технології СОТ (Information Technology Agreement – ITA) у грудні 1996 року з метою лібералізації торгівлі товарами для інформаційних технологій, цей список досі не переглядався та не розширювався, незважаючи на значний стрибок у розвитку ІТ-технологій та суміжних з нею сфер.

“Ця Угода свого часу надала значного поштовху розвитку галузі: було знижено ціни на електроніку, товари ІТ та комунікацій, що стимулювало зростання глобального виробництва у цій сфері. Обсяг міжнародної торгівлі високотехнологічними товарами з того часу потроївся і нині перевищує $4 трлн! Оновлення переліку сприятиме подальшому розвитку інформаційних технологій й в Україні й світі”, - розповіла заступник Міністра економіки та розвитку торгівлі – торговий представник України Наталія Микольська.

До нового переліку увійшли новітні Hi-Tech товари та технологічні компоненти, торгівля якими на сьогодні перевищує $1,3 трлн. або біля 7% світового товарообігу, зокрема: напівпровідники найновішого покоління, відеоігрові консолі, обладнання для магнітно-резонансної, ультразвукової томографії та принтерів, системи GPS, телекомунікаційні супутники, сенсорні екрани тощо.

Наталія Микольська зазначила, що сьогодні міністерство опрацьовує узгоджений перелік товарів, щоб визначити вплив скасування ввізних мит на них, як з точки зору споживачів, так і відповідних галузей економіки країни, та прийняття Україною в подальшому зваженого рішення щодо реалізації згаданих домовленостей.

За оцінками експертів, початок реалізації з 2016 року дозволить щорічно збільшувати світовий ВВП на $190 млрд. І передусім сприятиме зниженню цін на зазначені товари завдяки зростаючій конкуренції. Остаточне рішення має бути схвалено членами СОТ під час 10-ї Конференції міністрів (15-18 грудня 2015 року, Найробі, Кенія), а до того часу учасники ІТА мають визначитися з власними планами імплементації переліку та темпами зниження відповідних ввізних мит.

Пропонуємо усім зацікавленим сторонам зазначеного процесу долучитися до обговорення та надсилати пропозиції на change.trade@me.gov.ua.

Довідково: На сьогодні учасниками ІТА є 81 член СОТ (включаючи 28 країн-членів ЄС), загальна частка яких у світовій торгівлі на ринку високих технологій складає більше 97%. Україна приєдналася до ІТА з моменту набуття членства в СОТ у травні 2008 року.

Інфографіка