Співробітництво з Республікою Білорусь – спільне подолання перешкод (коротка)
Дата: 18.08.2009

     18 серпня 2009 року в приміщенні обласної державної адміністрації відбулась робоча зустріч Радника Посольства Республіки Білорусь в Україні, керівника групи з торговельно-економічних питань Олександра Щесльонка з представниками структурних підрозділів облдержадміністрації, Чернігівської регіональної торгово-промислової палати, а також бізнесових кіл області, зацікавлених у співробітництві з Білоруссю.
    Метою засідання стало, перш за все, обговорення пропозицій щодо спільного подолання наслідків фінансово-економічної кризи та найбільш перспективних питань міжрегіональної співпраці. Крім того, в ході зустрічі присутні піднімали такі проблемні питання двостороннього співробітництва, як жорсткі умови здійснення передоплати білоруськими підприємствами в режимі імпорту, складнощі з реалізацією української продукції, пов’язані із захистом національного товаровиробника в Білорусі, а також можливість проведення розрахунків між підприємствами України і Білорусі в національній валюті.
     Однією з форм поглиблення двостороннього взаємовигідного співробітництва білоруською стороною було запропоновано створення спільних підприємств, в т.ч. і на основі лізингових схем. Така пропозиція знайшла підтримку серед чернігівських підприємців, зокрема в сфері сільського господарства.
       На закінчення пан радник висловив впевненість у тому, що кризу буде подолано спільними зусиллями, а українсько-білоруські відносини, незважаючи на існуючі труднощі, і надалі залишатимуться на високому рівні.

     Довідково: У І півріччі 2009 року зовнішній товарообіг підприємств області з Республікою Білорусь зменшився на 35,6% відповідно до аналогічного періоду попереднього року і склав 23,8 млн. дол. США. При цьому обсяг експорту скоротився на 38,3%, склавши 18,4 млн. дол. США (13,7% загальнообласного експорту), імпорт – на 37% (5,4 млн. дол. США – 4% загальнообласного імпорту). Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі становило 13,0 млн. дол. США.