З Днем Європи, Чернігівщино! (коротка)
Дата: 06.05.2009

День Європи    У 2003 році Україна узгодила свій святковий «календар» із європейським і внесла День Європи, який святкують у країнах ЄС, до свого переліку свят і культурно-масових заходів. Відтоді, згідно з Указом Президента від 19 квітня 2003 року, щорічно у третю суботу травня в нашій державі відзначається День Європи (цього року 16 травня), святкування якого супроводжується офіційними урочистостями, освітніми, інформаційного-пізнавальними, культурними та спортивними заходами.
    Європейці ж відзначають День Європи 9 травня. В Європі цей день пов’язаний з конкретною історичною датою – 9 травня 1950 року, коли Міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман виступив з промовою, закликаючи Францію, Німеччину, Італію та країни Бенілюксу до створення об’єднаної Європи як необхідної умови для підтримки мирних відносин.
   Сучасна Європа спирається на принципи миру, солідарності, демократії та верховенства права. День Європи — це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, яка базується на спільних цінностях та інтересах.
     Сьогодні ЄС – це об’єднання 27 демократичних і економічно розвинених країн, які працюють разом для поліпшення життя своїх громадян та розбудови кращого світу. 
     Для України День Європи є особливим святом не лише тому, що географічно вона є центром Європи, а й завдяки прагненню нашої держави стати повноправним членом Європейської спільноти.
      Сподіватимемося, що крок за кроком наша країна все-таки досягне європейського рівня економічного процвітання, політичної стабільності та безпеки й стане повноправною і невід'ємною частиною спільної європейської родини.