Зміни у процесі подання документів на Шенгенську візу
Дата: 21.05.2015

0096646023 червня 2015 року в Україні та інших країнах Східного партнерства країни Шенгенської зони запровадять Візову інформаційну систему (ВІС). Це відбувається в контексті всесвітнього процесу запровадження ВІС. Система вже працює в 16-и з 23-х регіонів світу; її запровадження розпочалося в жовтні 2011 року. До кінця листопада 2015 року до системи ВІС буде приєднано всі консульства країн-учасниць Шенгенського простору в усьому світі.

Головна зміна для громадян України, починаючи з 23 червня 2015 року, полягатиме в тому, що всі заявники повинні будуть з'явитися особисто в консульство, щоб надати свої біометричні дані (відбитки пальців та цифрову фотографію). Процедура стосується, зокрема, заявок на короткострокові Шенгенські візи (із максимальним дозволом на перебування у 90 днів з кожних 180 днів).

Для всіх подальших заяв на отримання візи, що будуть подаватися протягом 5 років після цієї процедури, відбитки пальців заявника копіюватимуться з інформації, яка міститься в системі ВІС з попередньої заявки. Іншими словами, відбитки пальців надаються на період у 5 років; і ці відбитки чинні для будь-якої подальшої заявки на Шенгенську візу протягом 5-річного періоду (наприклад, заявки на довготермінову багаторазову візу).

Винятки від зобов'язання надавати відбитки пальців стосуються таких категорій:

- Діти, молодші 12 років;
- Особи, у яких фізично неможливо взяти відбитки пальців;
- Голови держави та члени національних урядів (а також члени їхніх офіційних делегацій та їхні чоловіки/дружини), якщо вони подорожують з офіційними цілями.

Джерело