Мінекономрозвитку приділятиме особливу увагу використанню переваг вільної торгівлі з ЄС та експорту послуг
Дата: 14.04.2015

  00000micolМіністерство економічного розвитку і торгівлі України планує у своїй роботі з експортерами робити особливий акцент  на максимальному використанні переваг режиму вільної торгівлі з ЄС, роботі з малим і середнім бізнесом та експорті послуг. На цьому наголосила у ході Форуму «Експорт: друге дихання» заступник Міністра – Торговий представник України Наталія Микольська.

«Важливим напрямком є додавання акценту на експорт послуг. Зараз він становить 17% від загального обсягу українського експорту,  як правило в країнах які мають збалансований підхід експорту товарів і послуг, він становить 25-30%. Міністерство приділятиме більше уваги експортерам послуг. І це не лише IT-галузь, це й освітні, туристичні, медичні і інші послуги. Звичайно нам треба розвивати інфраструктуру, робити зміни у бізнес-кліматі, щоб цей бізнес не проводив операції через офшорні компанії, але все ж ми вважаємо що експорту послуг треба приділяти значну увагу», - наголосила Наталя Микольська.

Торговий представник України також визначила декілька основних принципів, якими керуватиметься Мінекономрозвитку у подальшій роботі. Перш за все це принцип ефективності.

«У нас є багато механізмів, які мало або взагалі не використовувались бізнесом. Це міжурядові і міжвідомчі комісії, переговори по зонам вільної торгівлі і залучення до них бізнесу, у нас є механізми – візити наших посадовців до інших держав. Наше завдання: щоб у кожній поїздці нашого Міністра, Прем’єра, або іншого вископосадовця, вони лобіювали торгівельні інтереси нашої країни», - наголосила Наталя Микольська.

Наступний принцип - це прозорість. Зокрема, зрозумілий процес прийняття рішень владою і встановлення правильних пріоритетів після консультацій із бізнесом.

Не менш важливим принципом є робота з малими і середніми підприємствами, не нехтуючи при цьому  інтересами великих підприємств.  

Ще одним пріоритетом є домінування інтересів галузі, а не окремих  підприємств, як це відбувається у всьому світі, де індустріальні асоціації мають дуже важливий голос і формують торгівельну політику.

«Я вас закликаю об’єднуватися і давати Міністерству пропозиції, які би стосувались не окремого підприємства, а інтересів галузі.  Це спрощує завдання нам і пришвидшує процес прийняття рішень», - сказала  заступник Міністра.

Джерело