Єдина система обміну інформацією між митницями Білорусі та України запрацює в серпні
Дата: 26.01.2015

0000012ubЄдина електронна система попереднього обміну інформацією між митними службами України та Білорусі запрацює в серпні 2015 року.

"Проект створення електронної системи попереднього обміну інформацією між митними органами Білорусі та України (ПРІНЕКС) важливий і актуальний на сучасному етапі розвитку обох країн. Його реалізація дозволить значно скоротити час перетину кордону", - зазначив Зейнал Гаджієв, голова представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ ) в Білорусі. Також, за його словами, буде впроваджена нова система управління ризиками, що сприятиме безпеці країн відносно незаконно переміщуваних товарів.

Проект фінансується Європейським союзом, на його реалізацію виділено понад 3,7 млн євро. "Ми перебуваємо на фінальній стадії. Завершити проект плануємо в серпні. Уже до початку літа система, про яку йде мова, буде встановлена на білорусько-українському кордоні, після чого буде проходити тестування, на що буде потрібно ще якийсь час", - констатував Зейнал Гаджієв.

З 21 по 23 січня в Мінську проходив тренінг для 20 співробітників митних органів Білорусі та України за тематикою "Європейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ) та нова комп'ютерна система транзиту (NCTS)". Захід надає можливість співробітникам митниці розширити знання та навички про правовий статус і процедури ЄАВТ - міжурядової організації з розвитку вільної торгівлі та економічної інтеграції на благо її держав-членів, а також про NCTS - загальноєвропейській системі електронного декларування та обробки, розробленої для більш ефективного управління загальним транзитом і транзитом всередині спільноти.

Тренінг є частиною проекту "Сприяння у створенні електронної системи попереднього обміну інформацією між митними органами Білорусі та України (ПРІНЕКС)". Мета проекту - спрощення законного переміщення товарів і транспортних засобів через спільний кордон Білорусі та України, а також протягом більш широкого простору між Європейським союзом і Співдружністю Незалежних Держав. В результаті планується збільшити ефективність митних процедур в пунктах пропуску шляхом посилення обробки попередньої інформації, що веде до скорочення часу перетину кордону; зменшити кількість незаконних транскордонних переміщень товарів і транспортних засобів; знизити число митних правопорушень за рахунок застосування системи електронного обміну інформацією, мінімізації впливу людського факторів і, відповідно, зменшення ймовірності прояву корупції.

Джерело