Про сертифікати з перевезення товарів з України за формою “EUR.1
Дата: 19.12.2014

600_eur1-certificate-1Сертифікати з перевезення товарів з України за формою “EUR.1” на товари українського походження, що експортуються до держав Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) до складу якої входять Швейцарія, Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн на умовах Угоди про вільну торгівлю між Україною та цими державами, ратифікованої Законом України від 7 грудня 2011 року № 4091-VI (набула чинності у 2012 році) видаються митницею Державної фіскальної служби України.

Сертифікати з перевезення товарів з України за формою “EUR.1” видаються на товари, що експортуються до держав ЄАВТ та які задовольняють вимогам Правилам походження, затверджені Угодою про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ.

За умови подання митним адміністраціям держав ЄАВТ сертифікатів з перевезення товарів з України за формою “EUR.1”, до товарів українського походження застосовуються пільги зі сплати мита.

Сертифікат з перевезення товарів з України за формою “EUR.1” може бути виданий під час або після здійснення експорту товару. Термін дії сертифіката складає 4 місяці.

За письмовим зверненням на ім’я керівника митниці ДФС експортер отримує бланк(и) сертифікату(ів) для експорту.

Для видачі митницею ДФС сертифіката з перевезення товарів з України за формою “EUR.1” експортер або його уповноважена особа (далі - експортер) повинен пред’явити такі документи:

- заяву, що містить декларацію експортера для видачі сертифіката за формою, визначеною додатком 3а до Угоди (скачати);

- заповнений відповідно до вимог Угоди бланк сертифіката (оригінал сертифіката, дві паперові копії сертифіката);

- документи, що підтверджують походження товарів з України при першій поставці таких товарів до Швейцарії, Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейн.

Сертифікат видається безоплатно протягом трьох робочих днів з дня, наступного після реєстрації заяви у митниці Державної фіскальної служби.

Інформація та документи, необхідні для оформлення та заповнення граф сертифікатів:

Методичні рекомендації оформлення та заповнення граф сертифікатів з перевезення товарів з України за формою “EUR.1” (скачати).

Правила визначення походження товарів до Угоди про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ (скачати).

Зразок бланка сертифіката з перевезення товарів з України за формою “EUR.1”, затвердженого Угодою про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ (скачати).

Приклад заповнення граф сертифіката з перевезення товарів з України формою “EUR.1” (скачати).

Видача сертифіката з перевезення товарів з України за формою “EUR.1” не вимагається у випадках, якщо:

  • загальна вартість партії товарів, походженням з України, не перевищує 6000 євро (для отримання преференцій в державах ЄАВТ експортер самостійно декларує походження товарів з України в декларації інвойсі, текст якої наведено в додатку 4а до Угоди);
  • в державах ЄАВТ товари оподатковуються за нульовою базовою ставкою ввізного мита Митного тарифу.

Джерело