Вибудовування відносин з Україною: огляд пріоритетів, діяльності та досягнень в рамках ЄІСП (2007-2013 рр.)
Дата: 05.11.2014

0000000090898ukraine_euУ нещодавно опублікованому звіті генерального директорату EuropeAid «Європейський інструмент сусідства в 2007-2013 рр. - огляд діяльності та результатів» повідомляється, що протягом останніх семи років допомога ЄС для України була направлена на підтримку ключових реформ для зближення з ЄС.

 

 

 

energoefektyvnistЗгідно з даними звіту співпрацею в сфері енергетики та енергоефективності передбачалося поступове зближення правових норм в областях, охоплених Договором про енергетичне співтовариство, включаючи його екологічні аспекти.

 

img_transportУ сфері транспорту це допомогло підготувати грунт для поширення базової мережі ЄС TEN-T на територію України.

 

 

torg_01Зважаючи на створення ПВЗВТ з ЄС особлива допомога була спрямована на вирішення пов'язаних з торгівлею питань, включаючи усунення технічних бар'єрів у торгівлі, модернізацію стандартів безпеки продуктів харчування (тепер окреме державне відомство здійснює нагляд за безпекою харчових продуктів і дотриманням санітарних і фітосанітарних норм), а також співпраця з митними службами. Деякі зацікавлені сторони (наприклад, Рахункова палата України та Парламентський бюджетний комітет) отримали конкретну допомогу в областях, пов'язаних з реформою системи управління державними фінансами, що вперше дозволило створити комплексну структуру для реформи системи розробки політик і домогтися прогресу в законодавстві про державні закупівлі.

eeeeeborderСпівпраця в галузі міграції та управління кордонами забезпечило супровід діалогу зі спрощення візового режиму, а також функціонування Місії з прикордонної допомоги Україні та Молдові (EUBAM). Також особлива увага приділялася взаємодії з громадянським суспільством та місцевими органами влади. У 2012 році непроведення урядом реформи системи державного управління та державної служби відповідно до взаємно узгоджених цілей спричинило за собою скасування великої галузевої програми (з бюджетом в 70 млн євро).

1. Двостороння допомога для України в рамках ЄІСП склала в 2007-2013 рр. 1 005,6 євро.
2. Для Національної індикативної програми (НІП) в 2007-2010 рр. було виділено 522,6 євро для підтримки демократії і добросовісного управління, реформи законодавчої системи, розширення адміністративного потенціалу та розвитку інфраструктури.
3. Асигнування по НІП в 2011-2013 рр. склали 483 млн євро на забезпечення сумлінного управління та верховенства права, сприяння вступу в силу Угоди про асоціацію між ЄС та Україною (включаючи створення ГВЗСТ), а також для сталого розвитку.

З більш детальною інформацією можна ознайомитися у звіті EuropeAid.

Звіт ЄІСП

Прес-пакет по ЄІСП

Джерело: EU Neighbourhood Info Centre