Росія заборонила постачання рослинної продукції з України
Дата: 22.10.2014

544666450a038_image92205585Россільгоспнагляд прийняв рішення з 22 жовтня ввести заборону на поставки, в тому числі транзит, з України рослинної продукції. Рішення було ухвалене за підсумками бесіди заступника керівника Россільгоспнагляду Олексія Сауріна з начальником управління карантину рослин Держветфітослужби України Андрієм Челомбітка.

А. Саурін нагадав, що Россільгоспнагляд звернувся до Держветфітослужбі України з проханням до 21 жовтня 2014 дати інформацію про обсяги вирощеної в поточному році в Україні продукції і площах, зайнятих під окремі культури в кожній її області, а також надати інші переконливі гарантії українського походження рослинної продукції, що поставляється Україні в Росію, проте до сьогоднішнього дня Москва не отримала відповіді на свої запити від Києва.

"Беручи до уваги весь комплекс загроз і ризиків, пов'язаних зі сформованою ситуацією, Олексій Саурін прийняв рішення ввести тимчасові обмеження на поставки з України або транзитом через її територію всіх видів підкарантинної рослинної продукції", - йдеться в офіційному повідомленні відомства.

Відзначається, що "різке збільшення обсягів поставок рослинної продукції з України, а також відсутність або навмисне видалення маркування з її упаковки свідчить про її неукраїнське походження, і може пояснюватися поставкою рослинних вантажів з Європейського Союзу". Також в Россільгоспнагляді звертають увагу на те, що "в рослинній продукції, що надходить з України, виявляються карантинні для Росії об'єкти, зокрема, яблунева плодожерка і каліфорнійський трипс".

Джерело