Виробники харчових продуктів все більше уваги приділяють питанням контролю за якістю сировини і кінцевого продукту.
За даними облдержадміністрацій, на сьогоднішній день в Україні впроваджено системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів на 574 підприємствах харчової та переробної промисловості. Також розпочато роботу щодо їх впровадження ще на 97 підприємствах, що в цілому складає 22% від загальної кількості підприємств.
Розроблено 728 стандартів, з яких 319 гармонізовано. Це означає, що рівень впровадження гармонізованих стандартів становить 43,8%. В той же час у рамках ЄС діють Європейські стандарти (код EN), що запроваджуються в державах-членах ЄС шляхом надання їм статусу національних. Розробка таких стандартів проводиться тільки у тому разі, коли обставини не надають можливості повного узгодження із стандартами ISO або ж такі відсутні. Наразі із 157 стандартів гармонізовано 63 (рівень впровадження складає 42%).
Така реалізація комплексу заходів, направлених на підвищення якості вітчизняної продукції, сприяє підвищенню її конкурентоспроможності та створила умови для розвитку агропромислового комплексу і розкриття експортного потенціалу галузі.
Зауважимо, що якість продукції українського виробництва дає змогу експортувати 85% виробленої соняшникової олії, до 50% кондитерських виробів, 20% маргаринів і аналогічних продуктів та до 20% молочних виробів.