574 українських підприємства харчової та переробної промисловості вже впровадили європейську систему управління якістю
Дата: 19.09.2014

00000es471_1910711392Виробники харчових продуктів все більше уваги приділяють питанням контролю за якістю сировини і кінцевого продукту.

1356777701_ciny-na-produktyЗа даними облдержадміністрацій, на сьогоднішній день в Україні впроваджено системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів на 574 підприємствах харчової та переробної промисловості. Також розпочато роботу щодо їх впровадження ще на 97 підприємствах, що в цілому складає 22% від загальної кількості підприємств.

Розроблено 728 стандартів, з яких 319 гармонізовано. Це означає, що рівень впровадження гармонізованих стандартів становить 43,8%. В той же час у рамках ЄС діють Європейські стандарти (код EN), що запроваджуються в державах-членах ЄС шляхом надання їм статусу національних. Розробка таких стандартів проводиться тільки у тому разі, коли обставини не надають можливості повного узгодження із стандартами ISO або ж такі відсутні. Наразі із 157 стандартів гармонізовано 63 (рівень впровадження складає 42%).

Така реалізація комплексу заходів, направлених на підвищення якості вітчизняної продукції, сприяє підвищенню її конкурентоспроможності та створила умови для розвитку агропромислового комплексу і розкриття експортного потенціалу галузі.

Зауважимо, що якість продукції українського виробництва дає змогу експортувати 85% виробленої соняшникової олії, до 50% кондитерських виробів, 20% маргаринів і аналогічних продуктів та до 20% молочних виробів.

Джерело