ВРУ продовжила до 2015 р. режим звільнення від ПДВ операцій з експорту зерна
Дата: 01.08.2014

000802ab804Верховна Рада України на позачерговому засіданні 31 липня продовжила до 31 грудня 2014 р. включно режим звільнення від обкладання ПДВ операцій з експорту зернових і технічних культур. За відповідний проект закону авторства Кабміну про внесення змін в Податковий кодекс України та деякі інші законодавчі акти України (щодо удосконалення окремих положень) №4309а проголосували 306 депутатів.

Нагадаємо, що від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД, крім першого постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами - виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств - виробників, а також крім постачання таких зернових та технічних культур Аграрним фондом у разі їх придбання з ПДВ.

Операції з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур, зазначених в абзаці першому цього пункту, звільняються від оподаткування ПДВ, крім вивезення сільськогосподарськими підприємствами - виробниками таких зернових та технічних культур, вирощених на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у їх власності або постійному користуванні на дату такого експорту.

Норми цього пункту не застосовуються до операцій з постачання зернових культур товарної позиції 1006 та товарної підкатегорії 1008 10 00 00 згідно з Українським класифікатором зовнішньоекономічної діяльності і такі операції оподатковуються ПДВ у порядку, встановленому Податковим кодексом.

Крім того, Кабмін пропонує скасувати звільнення від оподаткування ПДВ операцій з поставки лісоматеріалів, паливної деревини, відходів лісопереробної промисловості.

За матеріалами сайту Міндоходів та РБК-Україна