Дмитро Кулеба та Анже Логар обговорили підтримку європейської інтеграції України під час головування Словенії у Раді ЄС
Дата: 17.03.2021

slov16 березня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори з міністром закордонних справ Словенії Анже Логаром під час його першого візиту до України.

Міністри обговорили широке коло питань, серед яких розвиток політичного діалогу, збільшення обсягів торгівлі між Україною та Словенією. Дмитро Кулеба наголосив на важливості проведення цьогоріч засідання Спільної міжурядової комісії та українсько-словенського бізнес-форуму.

У другому півріччі цього року Словенія головуватиме в Раді ЄС, тому сторони приділили значну частину розмови європейським справам.

“Словенія є послідовним другом України, підтримує нашу державу на шляху європейської інтеграції. Тому ми розраховуємо, що голос України буде почутий в дискусіях ЄС щодо майбутнього Європи”, - заявив Дмитро Кулеба.  

Дмитро Кулеба поінформував колегу про підготовку установчого саміту Кримської платформи та хід внутрішніх трансформацій у нашій державі. Міністр подякував за важливий внесок Словенії у реформу децентралізації. 

Глава МЗС України висловив особливу вдячність Словенії за підтримку українських дітей, батьки яких загинули чи були поранені під час бойових дій на Донбасі. 467 дітей вже пройшли реабілітацію у Словенії. Міністр окремо відзначив історію Наталії Лафазан. Під час обстрілу 2015 року російськими збройними формуваннями Маріуполя загинула її мати, а Наталія втратила ногу. 

“Завдяки постійній підтримці словенського уряду, який взяв її, по суті, під опіку, Наталія щорічно проходить реабілітацію та протезування в Любляні із застосуванням найсучасніших технологій. Дякую Словенії за цю допомогу не лише як міністр закордонних справ, але і як громадянин України”, - зауважив він. 

Сторони окремо обговорили графік контактів між Україною та Словенією протягом 2021 року, включно з найвищим рівнем.

 “Обидві наші країни відзначають 30-річчя незалежності цього року. Тому я повідомив колезі, що ми чекатимемо на високого гостя зі Словенії на святкуванні 30-ї річниці української незалежності та інавгураційному саміті Кримської платформи”, - підсумував Дмитро Кулеба.     

 Дмитро Кулеба поінформував словенського колегу про безпекову ситуацію на Донбасі, зусилля України з політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту та висловив вдячність за послідовну підтримку Словенією суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

Джерело