Звіт Європейського Парламенту: Впровадження Спільної безпекової та оборонної політики ЄС у 2020 році
Дата: 27.01.2021

espi20 січня Європейський Парламент ухвалив резолюцію щодо впровадження Спільної безпекової та оборонної політики ЄС у 2020 році. Цей документ є важливим для України, адже наголошує на важливості зобов’язань ЄС із підтримки суверенітету країн-партнерів, їхньої незалежності та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів.

Про це повідомляє Представництво Європейського Союзу в Україні.

Серед іншого, документ містить таку інформацію про Україну та країни Східного партнерства:

«Європейський Парламент стурбований тим, що збройні сили Російської Федерації й досі окуповують значні частини територій України та Грузії, порушуючи міжнародне право; тим, що вони й досі присутні у Республіці Молдова, а також тим, що Росія продовжує дестабілізувати мир і безпеку в регіоні. Європейський Парламент висловлює свою стурбованість через безпрецедентні масштаби дезінформаційних кампаній у країнах Східного партнерства, фінансованих державою; продовжує засуджувати військове втручання та незаконну анексію Кримського півострова, а також підтримку замороженого конфлікту в Молдові; наполягає на потребі мати спільну позицію щодо політики ЄС у цьому контексті.

Для Європейського Парламенту важливо захищати усі слабкі сторони Європейського Союзу задля того, аби гарантувати ефективний спільний захист європейських громадян. Європарламент із занепокоєнням відзначає все більшу мілітаризацію Кримського півострова та спроби Російської Федерації дестабілізувати регіон Чорного моря, що призвело до визнання під час саміту НАТО, який відбувся в Уельсі у 2014 році, вразливості східного флангу Північноатлантичного альянсу. Європейський Парламент закликає ЄС визнати вразливість східних країн-членів ЄС задля того, щоби зміцнити європейську оборону і розробити разом із НАТО всеохопну стратегію підтримки безпеки і оборони східного флангу».

Повний текст тут (англійською мовою).

Джерело