Чернігівщина стала одним з пілотних регіонів для участі в ініціативі канадського проєкту SURGе
Дата: 14.01.2021

Учора, 13 січня, Чернігів відвідала директорка проєкту SURGe/Alinea International в Україні Танія Санфорд Аммар та експерти зазначеного проєкту. Мета візиту: презентувати ініціативу «Сприяння реалізації регіональних інвестиційних проєктів в Україні» проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGе) та обговорити напрямки роботи в рамках ініціативи з представниками Чернігівщини.

2021_01_13_surge_9Область стала одним з пілотних регіонів для участі в ініціативі «Сприяння реалізації регіональних інвестиційних проєктів в Україні» проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGе), що фінансується урядом Канади. 

Пані Танія провела зустріч з першим заступником голови Чернігівської облдержадміністрації Віталієм Загайним, представниками Департаменту розвитку економіки та сільського господарства облдержадміністрації та директором Агенції регіонального розвитку Чернігівської області Сергієм Хоботнею. 

На етапі становлення для громад надзвичайно важливим питанням є підтримка міжнародних партнерів. Це експертна та технічна допомога і використання досвіду країн, що вже проходили цей шлях. Для нас велика честь брати участь у цьому проєкті, - звернувся до учасників Віталій Загайний. – Сьогоднішня зустріч стане черговим кроком, щоб продовжити та розвинути нашу співпрацю. Сподіваємося, що робота, проведена в Чернігівській і Черкаській областях, стане основою для підготовки відповідної методики, яка пошириться на всю Україну.

За словами Танії Санфорд Амар, проєкт SURGе підтримує Уряд України у багатьох напрямах.

Зараз ми працюємо з дев’ятьма Міністерствами на національному рівні у сферах юстиції, охорони здоров’я, освіти тощо. З Чернігівською областю також працюємо по лінії Міністерства юстиції. Сьогодні ми підписуємо Меморандум про співпрацю з ініціативи публічних регіональних інвестицій. Ми раді, адже можемо надавати підтримку за декількома напрямками, - зазначила директорка Alinea International в Україні.

2021_01_13_surge_20У ході зустрічі було підписано Меморандум про співпрацю в рамках реалізації проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) між Чернігівською ОДА та Alinea International.

Серед ключових аспектів ініціативи - робота з окремими функціональними типами територій, державна підтримка яких передбачена проєктом Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки  з огляду на особливості їх демографічного розвитку, економічного потенціалу, географічного положення тощо.

Канадські партнери підтримують пріоритетні реформи в Україні і залучають українських експертів, які надають допомогу міністерствам та іншим органам влади. Ще один напрям - покращення процесів урядування загалом, удосконалення практики управлінських підходів, який є одним із найважливіших флагманських проєктів.

Презентуючи проєкт SURGe, заступник директора проєкту Дар’я Седігі-Волченко розповіла, що участь у проєкті дозволить громадам Чернігівщини реформувати підходи до публічного інвестування через імплементацію напрацьованих методик, які допоможуть громадам ставати більш спроможними.

Канада має дуже сильну базу з точки зору аналізу потреб громадян, їх оцінки та їх врахувань при розробці політик. Наша допомога полягає в підготовці різних матеріалів – процедур, порядків, методик, підходів, тренінгових курсів, айті-системи і т.і., все для того, щоб потреби громадян максимально враховувалися, а органи влади працювали на результат, - пояснила Дар’я Седігі-Волченко.

Отримання інформації про потреби громад, навички та підходи до врахування цих потреб під час прийняття рішень про інвестпроєкти, не тільки покращить ефективність інвестицій, а й сприятиме кращій комунікації з фінансовими міжнародними донорами. Своєю чергою це дасть змогу вдосконалювати публічні послуги та покращувати якість життя людей.

2021_01_13_surge_1

За матеріалами Чернігівської ОДА