Прем’єр-міністр України та Президент Польщі обговорили важливі напрямки двосторонньої співпраці
Дата: 13.10.2020

Уряд налаштований на поглиблення двосторонньої співпраці між Україною та Польщею. Про це зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою у понеділок, 12 жовтня.

Очільник Уряду відзначив важливість новоствореного «Люблінського трикутника» та запропонував Президенту Польщі розширити його формат: «Пропоную опрацювати можливість зустрічі глав урядів України, Польщі й Литви. Ми почали розвивати й посилювати «Люблінський трикутник» як новий формат тристоронньої співпраці», — зазначив Прем’єр-міністр.

У ході зустрічі Денис Шмигаль подякував Анджею Дуді за підтримку з боку Польщі в процесі залучення України до проекту «Тримор’я». «Ми дійсно зацікавлені, щоб віднайти формулу й долучитися до цієї співпраці. Для нас це один з найважливіших міжнародних пріоритетів», — відзначив очільник Уряду.

Прем’єр-міністр України та Президент Республіки Польща обговорили також питання транспортної інфраструктури, зокрема, реалізацію проекту «Віа Карпатія», що дасть поштовх для розвитку західних областей України. Денис Шмигаль зауважив, що одним із пріоритетів Уряду на найближчі роки є будівництво концесійних автодоріг.

«В Україні активно діє проект Президента «Велике будівництво». І концесійні автобани — це наступний крок програми. Впевнений, з наступного року ми зможемо спільно реалізувати перший такий проект — це подовження на територію України траси А4», — підкреслив Денис Шмигаль.

За словами очільника Уряду, в цьому контексті є важливим розвиток спільного транзитного потенціалу, а саме збільшення квоти для українських перевізників. Денис Шмигаль зауважив, що Українсько-польська міжурядова комісія може стати необхідним майданчиком для опрацювання цих питань та розвитку спільного потенціалу.

Під час обговорення питань енергетичного співробітництва Прем’єр-міністр наголосив, що газотранспортна система України є невід’ємною частиною енергетичної безпеки Європейського Союзу, і що Україна готова надалі використовувати цей інструмент для гарантування безпеки ЄС в контексті проекту «Північний потік-2».

Крім того, Денис Шмигаль висловив сподівання, що Україна та Польща продовжать плідну співпрацю на митниці. Як відзначив очільник Уряду, надзвичайно успішно функціонують пункти пропуску, де здійснюється спільний контроль.

Прем’єр-міністр України подякував Президенту Республіки Польща за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах, а також за незмінну позицію в питанні санкційної політики ЄС проти Російської Федерації.

Денис Шмигаль наголосив, що Україна високо цінує активну участь Польщі в посиленні військового потенціалу нашої держави та в підтримці курсу України до інтеграції з Європейським Союзом та НАТО.

Зі свого боку Анджей Дуда підкреслив, що Польща залишається надійним партнером України та й надалі всебічно сприятиме її євроінтеграційним та євроатлантичним прагненням.

Джерело