ЄС виробив рекомендації для сприяння безперешкодному руху вантажів, доступності товарів та послуг у рамках TEN-T
Дата: 30.03.2020

eu_border_crossings_mapЄС виробив рекомендації для сприяння безперешкодному руху вантажів, доступності товарів та основних послуг у рамках Транс’європейської опорної транспортної мережі (TEN-T), до якої включена Україна. Про це повідомила заступник Міністра інфраструктури України Наталія Форсюк 26 березня 2020 року.
Наталія Форсюк відзначила, що у ЄС вважають сприяння роботі перевізників за ступенем важливості наступним за протиепідеміологічними заходами кроком, адже підтримка сталого товарообігу – це підтримка функціонування економік європейських країн. «ЄС виробив рекомендації для сприяння безперешкодному руху вантажів, доступності товарів та основних послуг у рамках Транс’європейської опорної транспортної мережі (TEN-T), до якої включена Україна. Рекомендації мають сприяти тим, хто наражаючи себе на небезпеку, з міста в місто, з країни в країну доставляє потрібні людям речі: продукти, засоби особистого захисту, ліки та будь які інші товари», - наголосила заступник Міністра інфраструктури України.

Так, зокрема, у рекомендаціях зазначається:

  • оформлення водіїв вантажних транспортних засобів для перетину кордонів на автомобільних дорогах транс’європейських дорожніх мереж, включаючи час на будь-які перевірки та обстеження стану здоров'я, має тривати не більше 15 хвилин;
  • під час митного оформлення водії можуть не залишати кабін своїх вантажівок, у тому числі під час заповнення форм і бланків, а отримання, перевірка та повернення паперових документів працівниками національного контролю має здійснюватися з дотриманням мінімальної безпечної відстані;
  • час очікування та надання змоги безперешкодного пересування має бути забезпечено представникам всіх компаній-перевізників: водіям, пілотам, машиністам, а також членам їхніх екіпажів, за умови, що жоден з них не має симптомів захворювання.

За оцінками експертів Команди підтримки реформ при Міністерстві інфраструктури України, спільно забезпечуючи сталість руху вантажів, доступності товарів та основних послуг у рамках TEN-T, європейські країни тим самим створюють необхідні передумови для швидшого подолання негативних наслідків від пандемії коронавірусу для національних економік та ефективної адаптації міжнародної логістики до нових реалій.

Джерело