Місія ЄС з оцінки стану наближення законодавства України та інституційної спроможності в цифровій сфері
Дата: 01.08.2019

787В Україні розпочалась робота місії ЄС з оцінки стану наближення законодавства України та інституційної спроможності в цифровій сфері.

Результатом 4-місячної роботи місії стане звіт, підготовлений на основі та в продовження Оцінки проекту Стратегії інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС та Плану заходів з її виконання (проекту Дорожньої карти). Зазначена Оцінка була нещодавно нами отримана у відповідь на надісланий Стороні ЄС у серпні минулого року проект Дорожньої карти.

Ми отримали позитивну оцінку щодо прагнень України отримати режим внутрішнього ринку у цифровій сфері та зелене світло для оновлення Доповнення 17-3 до Угоди про асоціацію.

Європейська Комісія запропонувала багатоетапний процес оцінки проекту Дорожньої карти, який складається з трьох кроків:

Етап 1: внутрішній поглиблений аналіз проекту Дорожньої карти;

Етап 2: оцінка стану виконання існуючих зобов'язань, адміністративної спроможності та законодавства на місці (розпочато);

Етап 3: спільний План дій Україна-ЄС щодо інтеграції України до ЄЦР ЄС, який включатиме спільні пріоритети, подальші заходи та терміни їх виконання.

Підтримано включення Директиви (ЄС) 2018/1972 Європейського Парламенту і Ради від 11 грудня 2018 року про запровадження Європейського кодексу електронних комунікацій, Регламенту (ЄС) № 910/2014 Європейського Парламенту та Ради від 23 липня 2014 року про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій в межах внутрішнього ринку, а також низки актуальних актів щодо гармонізацій радіочастотного спектру до Доповнення 17-3 до Угоди про асоціацію. Зазначені акти є правовим фундаментом функціонування ЄЦР ЄС.

Щодо інших актів ЄС, запропонованих Українською стороною та які є складовими ЄЦР ЄС, Європейський Союз заохочує Україну до інших форм співпраці поза Угодою про асоціацію.

Джерело