Іванна Климпуш-Цинцадзе: Євроінтеграція – це шлях реформування України, набуття статусу повноправного та невід’ємного члена європейської родини
Дата: 19.03.2019

b96df754-c266-42c5-a0d6-de7626293109_cx0_cy9_cw0_mw1024_mh1024_s-300x225В останні п’ять років Україна заклала міцний фундамент для побудови сильної європейської демократії. Проте необхідно зробити ще чимало, щоб побудувати успішну та сильну країну, де кожен зможе себе реалізувати. Про це зазначила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона нагадала, що у 2014 році існувала реальна небезпека економічного та політичного колапсу України, згодом країна втратила 20% економіки разом з захопленими агресором територіями. Наразі ж економічне зростання триває вже 13 кварталів поспіль. Минулорічний ріст ВВП становив 3,2%, що є максимальним показником за останні 7 років. Обсяг продажу товарів за кордон у 2018 році збільшився на 10%, а 42% склав експорт до ЄС.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, головний зиск євроінтеграції для України – стратегічний. «Євроінтеграція – це шлях реформування України, набуття статусу повноправного та невід’ємного члена європейської родини. Тому всі твердження про те, що Україну не чекають ані в Євросоюзі, ані в НАТО, – це намагання скасувати наш рух шляхом реформ. Нарікаючи на «негостинний ЄС», слід пам’ятати, що швидкість та час нашого руху залежить передусім від нас самих. Від того, чи будемо ми згуртованими навколо ідеї європейської інтеграції. Від того, як ми будемо реформувати наші установи, змінювати законодавство, виконувати зобов’язання, що взяли на себе у рамках Угоди про асоціацію», – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також наголосила, що Україна наполегливо працює над зближенням з НАТО, адже це запорука безпеки країни. Співпраця з Альянсом – це єдиний шлях для України вийти з «сірої зони» нестабільності та загроз. «Ті, хто ставить під сумнів нашу інтеграцію з НАТО, вчергове відмовляють Україні у праві стати частиною надійного безпекового простору. Це не відповідає нашим національним інтересам. Ми побудували сильну та боєздатну армію – навіть не з нуля, а з мінуса. Важливою у цьому процесі була підтримка наших партнерів з НАТО. Ми продовжуємо разом працювати над посиленням обороноспроможності Збройних Сил України та всього сектору безпеки та оборони», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона підкреслила, що Україна має всі можливості стати східним флангом НАТО, не йдучи до Альянсу з проханням про захист. «Нам є що вкласти в цю безпекову систему. Адже українська армія є єдиною в Європі і однією з небагатьох у світі, яка веде сухопутну війну і має унікальний бойовий досвід протистояння одній із найпотужніших армій світу – російській. До того ж в НАТО визнають, що український досвід реагування на гібридні загрози та гібридну тактику війни є унікальним і безцінним. Саме тут Росія випробовує механізми та інструменти гібридної війни, які пізніше застосовуються на Заході», – підкреслила Віце-прем‘єр-міністр.

Відповідаючи на запитання про складнощі на шляху євроінтеграції, з якими доводиться стикатися, вона виділила брак професійних кадрів та запросила студентів після закінчення університету йти працювати у владу. Друга проблема, за словами урядовця, полягає у надто повільному ухваленні та імплементації законів з урядово-парламентської дорожньої карти. Іванна Климпуш-Цинцадзе навела за приклад значну затримку у сфері транспорту: жоден євроінтеграційний закон для наближення регулювання в цій галузі до цього часу не ухвалений. Ще один гальмівний фактор – спротив євроінтеграційним процесам з боку різних груп інтересів.

Джерело