Вимоги щодо маркування продуктів харчування в Катарі
Дата: 16.01.2017

flagofkatarМіністерством охорони здоров’я Держави Катар оголошено про імплементацію з початку 2017 року на території Катару єдиних вимог Організації зі стандартизації Ради Співробітництва Арабських Держав Перської Затоки – РСАДПЗ (GCC Standardisation Organisation – GSO) щодо маркування. 

З 1 січня 2017 р. в Катарі введено в дію регіональний стандарт GSO 9/2013 з маркування харчових продуктів, прийнятий членами РСАДПЗ у 2013 р., який буде єдиним технічним регламентом, що регулюватиме вимоги у зазначеній сфері.

Відповідно до зазначених вимог, з 01.01.2017 р. забороняється ввезення на територію Держави Катар харчові продукти без відповідного маркування (етикеток) встановленої форми. З 1 січня ц.р. товари харчового призначення, які імпортуються на катарський ринок, повинні мати на упаковці відповідне маркування (етикетку), на якій міститься інформація щодо складу харчових елементів продукту одночасно з його калорійністю. Зазначені зміни покликані надати можливість споживачам вибирати продукти з огляду на їхній склад, дієтичні властивості та калорійності.

На першому етапі введення стандарту GSO 9/2013 маркування повинно здійснюватись англійською мовою – етикетка на харчовому продукті має містити назву продукту, список інгредієнтів, а також поживну (енергетичну) цінність. Протягом наступних стадій поступово вводитиметься маркування арабською мовою.

Партії продовольчих товарів, які вже знаходяться в пунктах митного контролю і не відповідають новим вимогам, можуть отримати дозвіл Департаменту охорони здоров'я та контролю харчових продуктів Міністерства охорони здоров’я Катару (здійснює моніторинг та періодичну інспекцію імпортованих харчових продуктів на предмет придатності для вживання) тільки після того, як маркування буде приведено у відповідність.

Маркування не потребують продукти харчування, які ввозяться в країну для подальшої переробки або перепакування. Крім того, свіжі овочі, фрукти, риба і забиті тварини, які експортуються цілими тушами, звільняються від нових стандартів маркування.

Харчові товари, які розфасовані у невеликі пакети розміром менше 20 кв. сантиметрів і продукти харчування, що ввозяться не для комерційного використання, також звільняються від вимог щодо обов'язкового маркування. Не підпадає під дію нового стандарту імпорт усіх видів води, однак імпортер зобов’язаний вказати вміст мінеральних складових на упаковці.

Стандартом GSO 9/2013 також передбачено маркування імпортних продуктів харчування, призначених для безпосереднього (або після розігріву) вживання в їжу. Етикетки на таких товарах повинні містити інформацію про поживну цінність продукту, зокрема кількість вуглеводів, жирів, білків, харчових волокон, а також енергетичну цінність.

У разі наявності добавок, таких як вітаміни, мінеральні солі або будь-які інші біологічно активні елементи, їхня кількість повинна бути додана до інформації про поживну цінність у міжнародних одиницях (грам, міліграм, мікрограм, міжнародна одиниця - IU), а також кілокалорій для зазначення енергетичної цінності.

Інформація про поживну цінність повинна містити такі деталі, як «розмір порції», загальна кількість порцій в упаковці, «добова норма споживання», а також інформацію про загальну кількість калорій та калорійність кожної складової продукту окремо.

Повну інформацію щодо вимог регіональний стандарт GSO 9/2013, який регулює вимоги до маркування харчових продуктів на території країн РСАДПЗ (англійською мовою), можна знайти за посиланням:

-         https://www.gso.org.sa/store/gso/standards/GSO:738341