Щодо закупівлі Єгиптом продовольчої пшениці на зовнішніх ринках на основі міжнародних тендерів (коротка)
Дата: 18.01.2010

Єдиним державним оператором ринку пшениці в Єгипті є Генеральна адміністрація продовольчого забезпечення - ГАПЗ (General Authority for Supply Commodities - GASC).

Уряд АРЄ вніс зміни у вимоги до імпорту продовольчої пшениці в рамках державних закупівель. Так, дозволений процент шкідників у партії пшениці було зменшено до 1-2%, число падання збільшена до 200 - 250/с, а в морських портах Єгипту імпортована пшениця підлягає обов’язковому аналізу на вміст клейковини.

В рамках державної програми постачання зернових, ГАПЗ здійснює закупівлю продовольчої пшениці на зовнішніх ринках на основі міжнародних тендерів.

Наприкінці червня 2009 р. Міністерство торгівлі і промисловості АРЄ прийняло нові правила, згідно з якими ГАПЗ оголошує міжнародні тендери через агентства «Reuters», «Dow Jones» та «Blumberg». Звертатися за інформацією до цих агентств можуть міжнародні та єгипетські трейдери, які зареєстровані при ГАПЗ.

Тендерні пропозиції надаються компаніям, які представлять контракт у повній відповідності до стандартів і тендерних вимог.   

Відповідно до нових правил постачальники пшениці зобов’язані офіційно повідомляти ГАПЗ про відповідність сертифікатів якості, виданих компетентними органами країн походження пшениці, чинним єгипетським стандартам № 1601 від 2005 р., які узгоджені із міжнародними CODEX № 199 від 1995 р. та ISO № 7980 від 2000 р.

Тендерні пропозиції зареєстрованих при ГАПЗ учасників тендерів розглядаються тендерною комісією у складі представників ГАПЗ, Міністерства соціальної солідарності АРЄ, Єгипетської холдингової продовольчої компанії, Міністерства фінансів АРЄ та Голови юридичного департаменту (Фетва) Державної ради. Комісія визначає переможця тендеру, який запропонував поставку зерна за нижчою ціною та відповідно до єгипетських стандартів. Крім цього, під час тендеру надається перевага пропозиціям, в яких імпортна пшениця є не нижчою другого класу.

Імпортна пшениця ввозиться на митну територію Єгипту після перевірки її відповідності єгипетським стандартам, карантинною і санітарною службами та Генеральною організацією експортно-імпортного контролю. Розвантажувати судно з пшеницею не дозволяється, доки не будуть отримані результати аналізів, які підтверджують її придатність для людського споживання.

Постачання фуражної пшениці в Єгипет не дозволяється.     

ГАПЗ укладає контракти на імпорт продовольчої пшениці з США, Франції, Канади, Росії, України, Казахстану.

Отже, для постачання продовольчої пшениці в Єгипет в рамках програми державних закупівель необхідно, щоб експортер був зареєстрований при ГАПЗ або уклав агентську угоду з відповідним єгипетським зерновим трейдером.

Показники якості пшениці, яка імпортується ГАПЗ Єгипту в рамках державної програми закупівлі ...завантажити

Джерело: сайт Мінекономіки України "Державна підтримка українського експорту"